
I en undersøgelse fra University of Massachusetts har man bedt en række forbrugere at udpege, hvilket materiale, der er mest bæredygtigt. Ikke bare sådan ud i det blå, men hvis det var emballage til 350 ml juice beholder.
Undersøgelsen viste, at forbrugerne, i dette tilfælde amerikanske, har en helt forkert opfattelse af, hvilket materiale, der er mest bæredygtigt.
De fik fire muligheder at vælge imellem;
Aluminium (dåse), lavet af genbrugsmateriale
Karton, beskrevet som bionedbrydelig/komposterbar
Glas, 100% genanvendeligt
Plastik, beskrevet som bionedbrydelig/komposterbar
Forbrugerne valgte en rækkefølge, der placerede glas øverst.
– Glas var den mest eftertragtede og mest værdsatte emballagetype, siger Nomzamo Dlamini, hovedforfatter til artiklen, der er offentliggjort i tidsskriftet Sustainability, til scitechdaily.com
Efter glas kom karton, aluminium og plastik.
Men den rækkefølge passer ikke. Den rigtige rækkefølge var en overraskelse – også for Nomzamo Dlamini.
Den sender nemlig glas ned på jumbopladsen.
Selvom bæredygtigheden af fødevareemballage varierer afhængigt af produkttypen og emballagen, beholderens størrelse og vægt samt andre variabler, vil karton i tilfælde af enkeltportions appelsinjuice være det mest bæredygtige materiale, efterfulgt af plastik, derefter alu-dåse og endelig glas.
– Jeg var chokeret over at læse livscyklusanalysen fra eksperterne om, at det kræver så meget energi at producere glas og genbruge det – meget mere end hvad det kræver at lave eller genbruge plastik, siger hun.
Undersøgelsen fastslår desuden:
“Produktionen og påvirkningen ved udtjent levetid af plastik er mindre end for glas. Plastik er lettere og kræver derfor mindre energi at transportere, og desuden er den aseptiske forseglingsproces af plastikbeholdere med damp mindre energikrævende end det systemet, der anvendes til glas.”
Kilde: Scitechdaily.com