
Hidtil har det været et no-go af flere årsager at genanvende fødevareemballage af plast. Både teknologisk og lovgivningsmæssigt har det været stort set umuligt at få plasten i en kvalitet, hvor den kunne opnå fødevaregodkendelse.
Et nyt danskledet projekt skal, efter EU lempet lovgivningen, over de næste godt to år forsøge at ændre den praksis. Nu skal brugt fødevareemballage sorteres, oprenses og genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet.
CRISP (Circular Recycling Innovation for Sustainable Packaging) har Teknologisk Institut for bordenden, og har derudover en række både danske og internationale partnere.
– Det vil være et gennembrud, hvis vi kan vise, at danskernes brugte fødevareemballage i hård plast kan indsamles, sorteres og genanvendes til ny fødevareemballage. Nu har vi både lovgivningen og partnerskabet på plads til at gøre det til virkelighed, siger forretningsleder Per Sigaard Christensen fra Teknologisk Institut.
Baggrunden for at sætte CRISP-projektet i søen er, at EU har ændret lidt på lovgivningen. Man har således givet grønt lys til at udvikle nye teknologier, så flere typer fødevareemballage kan genanvendes. Det gælder fx polyethylen- og polypropylen-plast (PE og PP), som bruges i plastemballage til en lang række fødevarer som for eksempel ketchup, mayonnaise, fetaost, yoghurt, krydderier, is, slik og meget andet.
CRISP-partnerskabet bygger videre på tidligere erfaringer, hvor det er lykkedes at genanvende husstandsindsamlet plastaffald til emballage af kosmetikkvalitet.
– Vi har gennem flere år arbejdet målrettet på at hæve kvaliteten af genanvendt plast. Vi har allerede bevist, at vi kan producere genanvendt plast til kosmetikemballage fra husholdningsplast. Nu tager vi det afgørende næste skridt op mod fødevaregodkendt genanvendelse, forklarer adm. direktør Franz Cuculiza fra plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen.
For at løfte kvaliteten af den genanvendte plast vil partnerne i CRISP videreudvikle og demonstrere:
*Avanceret sorteringsteknologi med AI og kameraer, der kan genkende fødevareemballage blandt det øvrige plastaffald
*Effektive rensemetoder, der kan fjerne alle uønskede stoffer fra plastaffaldet
*Nye emballagedesigns specielt tilpasset genanvendt plast og undersøgelser af, hvad der kan få forbrugere til at acceptere genanvendt plast i fødevareemballager
Ved projektets afslutning i 2028 er det målet at have etableret en produktionsklar forsyningskæde med kapacitet til at håndtere minimum 10.000 tons plast årligt.
Partnere i projektet:
I CRISP er der samlet en række partnere med Teknologisk Institut for bordenden:
Teknologisk Institut (projektleder og videnspartner)
Svensk Plaståtervinning (avanceret plastsortering)
Aage Vestergaard Larsen (plastgenanvendelsesvirksomhed)
Amcor (plastgenanvendelsesvirksomhed UK)
Amcor (emballageproducenter DK)
Pharma-Tech A/S (emballageproducenter)
Arla Foods amba (fødevareproducenter)
Nestlé Nordics (fødevareproducenter)
VANA (kollektiv ordning for producentansvar)
Kilde: Teknologisk Institut