Pakkemaskiner sparer plast og energi

 

Plast er kommet for at blive, men med den rigtige teknologi kan der spares både plast, energi og penge.

Tentoma i Broager ved Sønderborg har specialiseret sig i at hjælpe industrien med plast og energibesparende indpakning. Tentoma fremstiller pakkemaskiner der sparer plast og energi, og derved øge virksomheders bæredygtighed, når deres varer skal pakkes forsvarligt ind. Det er der mange virksomheder, der har fået øjnene op for, hvilket har skabt en vækst i omsætningen på 78 procent fra 2020 til 2021. Samtidig er antallet af medarbejdere er udvidet fra 20 til 25 hos virksomheden i Broager – og væksten fortsætter i 2022.

”Vi oplever en stor interesse for vores innovative teknologi, som kan pakke større – og ikke mindst aflange – emner ind forsvarligt ved brug af mindre plast, mindre energi og dermed spare virksomhederne for penge. Samtidigt benytter vi genanvendelig plast. Det er en ’win-win’ for både virksomhederne, kunderne og klimaet”, siger Tentomas direktør Henrik Raunkjær, der glæder sig over den store kundevækst og omsætning sidste år.

Tentoma har i virksomhedens første leveår brugt mange ressourcer på at analysere virksomhedernes behov ved emballering. Man kom frem til, at den traditionelle løsning med at pakke materialer ind i for meget plast og bagefter sende produktet igennem en varmekrympeovn, ikke længere er tidssvarende i en verden, hvor CO2-udledningen skal ned.

”Udover det afgørende økonomiske aspekt – nemlig at vores maskiner kan tilbagebetales indenfor 2-4 år gennem sparet energi og plast – så hjælper vi vores kunder med at leve op til deres målsætning om at blive grønnere i deres forskellige processer”, fortæller Henrik Raunkjær.

En bæredygtig pakkemaskine

En af Tentomas kunder, der producerer glasuld i Finland, sparer efter egne udtalelser 32 tons plast om året og 165 megawatttimer el. Investeringen i pakkemaskinerne fra Tentoma har tjent sig hjem på under to år.

”I sidste ende er det økonomien, der er afgørende for beslutningen om at købe vores teknologi, og når vi så har leveret, tager kunderne det med i deres CSR-rapport og sender gerne en pressemeddelelse ud om den mængde plast og energi, de kommer til at spare”, fortæller Henrik Raunkjær og tilføjer, at det i bund og grund handler om, at gøre mere med mindre. Det er også en del af FNs verdensmål nummer 12, som handler om at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer.

Udvikling af plastmaterialer går stærkt. Senest har en dansk plastproducent som den første i verden, lavet en strækbar folie som er 100 procent baseret på biomaterialer i stedet for fossilt materiale.

”Plast er et fantastisk materiale, og vi går ikke ind for at afskaffe plast, da det er et meget nyttigt og billigt materiale. Problemet er de mennesker, der kaster plast i naturen. Rigtigt anvendt, genanvendt og bortskaffet er plast et klimavenligt materiale”, siger Henrik Raunkjær.

Tentoma blev stiftet i 2011 af Frank Bruhn, hvis navn virksomheden bar frem til 2017. Tentoma producerer en fuldautomatisk emballeringsmaskine til større emner. Maskinen strækker plasten og sikrer helt vandtæt emballering. Tentoma har 25 ansatte og virksomheden ligger i Broager ved Sønderborg. Læs mere på http://www.tentoma.com

Tentoma har udviklet en teknik som betyder at deres pakkemaskiner sparer plast og energi når industrien skal have pakket materialer ind.