75% MINDRE VIKLEPLAST TAKKET VÆRE ANTISLIP GLUING

I 2020 installerede Swissmills havre og afskalningsmølle et system til påføring af klæbemiddel fra Robatech for at stabilisere kartoner på paller på en miljøvenlig måde. Resultatet er bæredygtigt: mindre plastik og en ikke ubetydelig besparelse i tid.

Tidligere anvendte Swissmills havre- og afskalningsmølle 100% vikleplast til stabilisering af deres paller i forbindelse med transport i lastbil og tog. Siden 2020 er tallet faldt til 25%. På bare otte måneder udviklede ideen om at teste AntiSlip Gluing, sig til et showcase- projekt med miljøvenlig palletering af kartoner.

Pallet Stabilization withouth plastic @ Swissmill (CH)

Påfyldning, pakning, palletering

Swissmill, en virksomhed i Coop- koncernen, er den største kornmølle i Schweiz. Over 200.000 ton korn males til mere end 100 forskellige produkter i virksomhedens hovedkvarter i Zürich – som er grundlaget for müslistænger, kiks, kornprodukter og sprøde brød. Erwin Waldvogel, leder af Swissmills havre- og afskalningsmølle, tager sig af den professionelle produktion samt emballering af valset korn. På hans emballeringslinje fyldes det valsede korn i 500 grams folieposer til private label, og i pakker med 12 i en sekundær karton. I slutningen af linjen krydsstabler en palleteringsrobot 84 kartoner i syv lag på en palle. Afhængigt af behov kan pallen stabiliseres med plast på en afstandsliggende viklestation, der anvendes af flere områder. Sådan har det ikke altid været, for tidligere blev alle paller vrappet i vikleplas.

T e s t s y s t e m g ø r investeringsbeslutningen lettere

Da Robatech præsenterede pallestabiliseringen for Swissmill i 2019, så Erwin Waldvogel straks besparelsespotentiale ved systemet. “To uger senere leverede Robatech et testsystem til varmlimspåføring med håndpistol. På den måde blev jeg hurtigt overbevist om, hvor godt det PSA-baserede smelteklæbemiddel stabiliserede kartonerne på pallen”, mindes lederen af havremøllen. “Også afpalleteringen af kartonerne gik let”. Kort efter testede logistikpartnerne pallernes transportsikkerhed og gav grønt lys.

AX Diamond Application Head

Efter yderligere lidt tid besluttede Swissmill sig for at købe en fuldautomatisk pallestabilisering. Martin Berli, områdesalgschef hos Robatech Schweiz, er glad: “Testsystemerne gør det letter for vores kunder at beslutte sig for at investere. At købe et nyt system med det samme er ikke let at implementere. Hvis forslagsstillere kan fremvise positive testresultater, ser tingene dog anderledes ud: de har argumenter, der holder stik”.

Enkel eftermontering

Siden starten af 2020 har to AX-sprøjtehoveder hver påført to klæbemønstre direkte på toppen af samleemballagerne, med det valsede korn. Der sprøjtes ikke klæbemiddel på kartonerne i det sidste lag. Det sørger den integrerede palleteringsfunktion i Concept- smelteudstyrets styringselektronik for. Det kommunikerer direkte med palleteringsrobottens styring. “Pallestabiliseringen fra Robatech blev hurtigt installeret og klar til brug. Samarbejdet mellem vores styringseksperter og Robatech har været rigtig godt”, fortæller Erwin Waldvogel smilende. “Jeg er glad for, at jeg ikke havde noget med det at gøre, for det er virkelig ikke mit fagområde”.

Pallet Stabilization withouth Plastic @ Swissmill
Delvis vikling kun til transport pr. bane

Alt gik dog ikke som smurt i starten. En kunde reklamerede ved nogle leverancer over sammenklappede kartoner i det nederste pallelag. Hvad var der sket? Det er velkendt, at der selv ved brug af krympefolie kan opstå beskadigelse på grund af kraftige bevægelser. Kartontykkelsen spillede en vigtig rolle i lastfordelingen, især når paller udsættes for større forskydningskræfter under transport. “Vi fandt dog hurtigt en god løsning”, fortæller Erwin Waldvogel. “Paller, der transporteres pr. bane, omvikles med folie efter varmlimpåføring, dog kun halvt. Det er tilstrækkeligt til at bevirke en ensartet lastfordeling og undgå kartonsammenfald”.

Pallet Stabilization withouth Plastic @ Swissmill

Betydelig tidsbesparelse

Ud over besparelsen på plastfilm opnåedes der yderligere en positiv effekt, som især driftspersonalet skønner på. Tidligere hentede linjelederne pallen fra emballeringslinjen, bragte den til viklestationen, gik tilbage til emballeringslinjen og hentede senere den færdigtviklede palle igen. Ved 25 til 30 paller om dagen betød det meget nyttesløs traven frem og tilbage. “Med AntiSlip Gluing er linjeførernes daglige halvmaraton reduceret til en sprintstrækning”, konkluderer Erwin Waldvogel. “Det giver mindst 1,5 time mere om dagen til kerneopgaver”. For Swissmill har den fuldautomatiske pallestabilisering lønnet sig. “Investeringen er ikke stor”, siger lederen af havremøllen. “Hos os har den tjent sig ind allerede efter nogle måneder”.

https://www.robatech.com/en/applications/pallet-stabilization