
Vi smider som nation alt for meget mad ud, viser nye tal fra Eurostat. Ligesom vi er blandt de værste til at producere affald, ryger der også mere end dobbelt så meget mad i skraldespanden i forhold det europæiske gennemsnit.
Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger.
Tallet er et samlet tal, men det ser ikke bedre ud, hvis ma zoomer ind på de danske husholdninger; 87 kilo pr. år, mod gennemsnittet på 69 kilo. Og der er langt til førstepladsen. Slovenien har kun et samlet madspild på 78 kilo pr. indbygger, hvoraf 34 kilo stammer fra husholdningen. .
Hos Too Good To Go kalder man tallene “et alvorligt wakeup call”.
– Det er helt ærligt bekymrende og et alvorligt wakeup call. Tallene viser, at vi stadig er nødt til at minde hinanden om, at det kræver aktiv handling at nedbringe sit madspild. De fleste af os kender grebene til at minimere spildet, men mange mister gejsten, når de står i den konkrete situation og skal vælge mellem at smide maden ud og tænke lidt kreativt for at få den spist, siger Ken Vanhoegaerden, dansk og norsk landedirektør i Too Good To Go.
Slovenien kan ikke helt sammenlignes med Danmark, men selv om vi bare tager over broen til Sverige, er de langt bedre end os.
Ifølge Eurostat har Sverige et samlet madspild på 122 kilo pr. indbygger, og de svenske husholdninger smider i gennemsnit 60 kilo mad ud pr. person, hvilket svarer til 42% mindre end de danske husholdninger.
Svenskerne lever under samme forhold som os. De køber den samme mad, bor i det samme klima og handler i mange af de samme kæder. Alligevel smider de markant mindre ud. Det burde være en øjenåbner for os alle og en motivation til at tage skeen i den anden hånd, siger Ken Vanhoegaerden.
Et samlet EU har forpligtet sig til at halvere madspild pr. indbygger inden 2030, men de nye tal viser, at Danmark er langt fra målet.
Ken Vanhoegaerden peger på, at danskerne er blandt de mest bevidste forbrugere i Europa, men at bevidstheden ikke bliver omsat til handling:
– Vi taler meget om bæredygtighed, men handlingen halter. Det er i hverdagen, kampen skal vindes, både i køkkenet, i supermarkedet og ved frokostbordet. Vi skal alle tage ansvar for at bruge den mad, vi allerede har, siger Ken Vanhoegaerden.
Kilde: To Good To Go