Balkanost, kashkaval og grillost. Mejeriet Crailsheim-Dinkelsbühl behandler hver dag 427.000 liter råmælk til fremstilling af disse lækre ostespecialiteter. Et vakuumsystem fra Busch Vacuum Solutions sikrer nu hurtigere cyklustider og mere stabil produktion.

En endeløs bane af hvidt materiale glider kontinuerligt gennem produktionshallen i Crailsheim, Baden-Württemberg. Tre kar ved siden af hinanden bliver konstant fyldt med hvide osteblokke af dygtige hænder. En farverig folie dækker emballagen, før den bliver vakuumpakket, forseglet og skåret. Imens dette sker, samler en robot papkasser, som en vakuumgriberarm derefter forsigtigt løfter den ny-indpakkede ost ned i. Osten sendes derefter videre til supermarkeder og discountbutikker over hele Tyskland – både under store mærkenavne og som butikkernes egne mærker.
Kvalitet siden 1927
Mejeriet Crailsheim-Dinkelsbühl blev grundlagt i 1927. I højsæsonen fra april til august arbejder kooperativets 232 medarbejdere i treholdsskift for at imødekomme den store efterspørgsel. Resten af året kører produktionen i toholdsskift. Hvert år forarbejder mejeriet omkring 158 millioner liter komælk fra 335 regionale gårde til hele 21.300 ton ost. Udvalget spænder bredt – fra oste med varierende fedtindhold og flødeniveauer, til specialiteter i lage, skåret i tern med olie, krydderurter, chili eller oliven. Sortimentet omfatter både halvbløde oste, samt naturlige og røgede varianter. Den høje kvalitet er blevet anerkendt af den tyske landbrugsforening (DDLG), som har tildelt mejeriet ni guld- og to sølvmedaljer.

På mejeriet i Crailsheim-Dinkelsbühl er råmaterialernes kvalitet særlig vigtig. Det gør sig også gældende for deres samarbejdspartnere, der forventes at være engagerede og bæredygtige. Råmælken indsamles hver dag af kooperativets egne tankbiler fra gårde, der drives uden brug af genteknologi og i overensstemmelse med miljøstandarder. Det førsteklasses interne laboratorium udfører inspektion og overvågning af alle produktionsprocesser. Produktionen er også halal og kosher certificeret.
Fem pakkelinjer, ét vakuumsystem
De fem pakningslinjer forsynes med vakuum fra et separat maskinrum. Her genererer et trykstyret vakuumsystem fra Busch, bestående af tre R5 lamelvakuumpumper, tre PANDA vakuumboostere, styreskab og vakuum beholder, det nødvendige vakuumniveau – præcist tilpasset til fugtindholdet i hver enkelt ostetype. Dette bruges ikke kun til termoformning af de forskellige typer emballage, vakuumpakning og forsegling, men også til at samle de store forsendelseskasser og placere den pakkede ost i dem.
Udfordringen ved pakning af ost ligger i produkternes høje fugtighed. Derfor lagde eksperterne hos Busch særlig vægt på tilstrækkeligt store filtre og integrerede en fugtudskiller til vallen. Den tilpassede løsning blev installeret en weekend i 2021. Mandag fortsatte produktionen med det nye system. Siden da har systemet kørt problemfrit.

Enorme energibesparelser
“Tidligere brugte vi Venturi-dyser til vakuumgenerering. Luftforbruget var ekstremt højt. Det var totalt spild af energi. Med det nye vakuumsystem fra Busch sparer vi 38.000 kWh om året,” siger Josef Vögele, administrerende direktør for mejeriet Crailsheim-Dinkelsbühl, begejstret og tilføjer:
“Vi har modtaget 40% af investeringsbeløbet til vakuumsystemet tilbage fra det føderale kontor for økonomi og eksportkontrol (BAFA). Busch har samlet alle de nødvendige dokumenter til anvendelse af finansieringen for os.”
Den gamle vakuumforsyning var ikke kun mindre energieffektiv, men havde også utilstrækkelig pumpehastighed til den ønskede stigning i antal cyklusser. Vögele er tilfreds:
“Med det nye vakuumsystem fra Busch kan vi nu køre op til tolv cyklusser i minuttet i stedet for ni. Vakuummet påføres meget hurtigere og medfører en betydelig forøgelse af produktiviteten – samtidig med at energiforbruget reduceres.”

Markus Otterbach, Technical Manager med ansvar for vedligeholdelse af systemet, er også yderst tilfreds med det nye vakuumsystem:
“Vi pakker meget fugtige produkter – nogle indeholder med krydderier – hvilket resulterer i ostekrummer. Ikke desto mindre fungerer vakuum systemet fra Busch helt uden problemer. Det behøver vi faktisk ikke at bekymre os om. Vi tilfører blot lidt olie af og til. Ellers gør vi ikke noget. Det kræver stort set ingen vedligeholdelse.”
Læs mere om vores løsninger til vakuumpakning her og centraliserede vakuumsystemer her 💡