
Snart kan forbrugere måske nøjes med at kaste et blik på etiketten for at vurderer, om kødet i pakningen kan spises eller ej.
Det sker ved, at etiketten skifter farve, når kødet ikke længere er egnet til menneskeføde, og baggrunden er et ønske om at forhindre madspild. Når og hvis etiketten kommer på markedet, kan man nøjes med at smide pakningen ud, når etiketten viser, at kødet er dårligt.
Der er tale om en såkaldt smart-etiket, der reagerer på kødets tilstand, og ikke bare er fx er en data-baseret etiket.
Etiketten er ikke på markedet endnu, men virksomheden Innoscentia tester den i øjeblikket hos Emballator Innovation Center.
Da der er blæk i etiketten, er det vigtigt, at det ikke overføres til kødet. Vi var nødt til at modificere testene, så de matchede virkeligheden, så det var lidt udfordrende, siger Christian Olsson, der er materialespecialist ved Emballator Innovation Center og den, der har testet etiketten.
For at skabe de rette forhold var Christian Olsson nødt til at modificere migrationen for at sikre, at den ikke lækkede ind i emballagen.
Det var vigtigt, hvordan etiketten blev sammensat, og hvilke lag den havde. Udfordringen var at finde en løsning, der tillod stoffer fra kødet at komme frem til etiketten, men ikke lukkede blækket fra etiketten ind til kødet, siger Christian Olsson.
Det er endnu ikke klarlagt, hvornår etiketten kommer på markedet.