
Plastaffaldet fylder godt op i denne tid – både fysisk og psykisk. Løsningen kunne meget passende være bionedbrydeligt plast, men den svenske forsker Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH), advarer mod det, som kunne se ud som en enkel løsning.
I dag findes der en række bionedbrydelige plastprodukter, både fossiltbaseret og plantebaseret, men uagtet hvor de kommer fra, så er det ifølge den svenske forsker ikke givet, at de havner i et miljø, hvor de kan nedbrydes. Selv om plasten havner i en kompostbunke, kan man ikke være sikker på, at det nedbrydes som planlagt.
-Man kan aldrig forudsige skæbnen for plastaffald, og hvor det ender til sidst. Hvordan en plast nedbrydes, afgøres meget af for eksempel temperaturer og en række andre faktorer i miljøet, forklarer hun og fortæller, at selv om man forsøger at udvikle plasttyper, der relativt hurtigt skal nedbrydes i naturen, så er det langt fra sikkert, at det kommer til at gå sådan.
Her kan faktorer som lys, temperatur, fugtighed, bakterieforekomst spille ind, så det ikke kommer til at gå som planlagt.
-Alle lande må have en handlingsplan for, hvordan de producerer plast og kommer af med plastaffaldet igen, så det ikke havner i naturen. At anvende bionedbrydelig plast løser ikke affaldsproblemet.
Kilde: Nordisk Bioplastforening.