Resino Trykfarver A/S

Print på materialer med direkte fødevarekontakt – alt om sikkerhed

Resino Trykfarver har gennem flere år forsynet kunderne med en sikker og sund linje med trykfarve til direkte fødevarekontakt. Gennem tre trykfarveprincipper er Resino nu klar til at imødekomme alle mulige krav inden for fødevareemballage. Development Manager, Poul Erik Stenfelt, forklarer, at udviklingen af disse trykfarver er en vigtig milepæl for virksomheden. Med andre ord bringer Resino trykfarver ind i fremtiden ved fortsat at fokusere på innovativ produktudvikling

Resino opererer i et nicheområde med særlige krav til trykfarveegenskaber på det færdige produkt. Derfor udføres udviklingen af nye produkter ofte i tæt samarbejde med kunden. De farver, der produceres af Resino, bruges til forskellige formål, og virksomheden er klar over, at der ikke findes nogen ”en størrelse passer alle”-løsning.

Fødevareemballage er et af de mest regulerede områder for trykfarve- og emballageproducenter – og det er med al ret. Emballage kan komme i kontakt med den mad, der indtages dagligt, hvorfor Resino stræber efter at tilbyde de højeste kvalitets- og sikkerhedsstandarder. Disse produkter indeholder materialer, der er godkendt af både American Food and Drug Administration (FDA), Swiss Ordinance og the European Commission (EC). I en verden, hvor reglerne for FCM konstant ændrer sig, er vi i stand til at levere produkter, der løbende opfylder eller overgår kravene.

Ved at arbejde med trykfarver på fødevareemballage er virksomheden udsat for mange forskellige krav til trykfarven. Nogle kunder bruger Resinos trykfarve til et informativt formål, og andre bruger det til et dekorativt formål, men de skal alle overholde de samme høje sikkerhedsstandarder.

Resino begyndte at producere tryk til spiselige materialer til print på fødevarer med kød. Dette betyder, at en forbruger kan spise Resinos farve, mens vedkommende spiser flæskesværchips.

Virksomheden bestræber sig altid på at være opdateret med den nyeste teknologiske udvikling – til alle formål. Markedets mange krav kræver tre forskellige metoder.


Farver til spiseligt print

  1. metode: Resino har først og fremmest udviklet farver, der giver kunden mulighed for at printe direkte på mad. Den spiselige trykfarve er 100 procent sikker og let at bruge, ogdermed kan Resino være i spidsen for dette specifikke område med trykfarve.

Derudover siger Poul Erik Stenfelt: “Der er forskellige typer farvestoffer i mad. Vores fokuspunkt i udviklingsprocessen har været at sikre et udvalg af farvestoffer, der kan give korrekt farvetone og ydeevne inden for det begrænsede tilladte indhold. Det vigtige er, at forbrugerne kan spise vores produkter uden nogen helbredsrisiko.

Resinos vandbaserede REVALUX 164 og alkoholbaserede REFLEX 133 muliggør at printe direkte på fødevarer. Dette er de ultimative lakker og trykfarver, der findes på markedet, og som kan bruges direkte på fødevarer uden sikkerheds- og sundhedsrisici. Det er vigtigt for kunden at huske på, at REVALUX 164-serien og REFLEX 133-serien består af forskellige typer farvestoffer, lakker og bindemidler.

REFLEX 133-serien er solventbaseret, og REVALUX 164-serien er vandbaseret. I begge tilfælde er komponenterne i trykfarven i det tørrede print alle tilsætningsstoffer, der er godkendt under EU-, schweizisk og amerikansk lovgivning.

Disse trykfarver indeholder kun ingredienser, der er egnede som tilsætningsstoffer til fødevarer i henhold til FDA§ 175.300 & Regulations (EC) 1333/2008, 1334/2008, 2232/96, 1601/91, 110/2008 og directive 2000/13/EC. Alle farver er lavet i overensstemmelse med Good Manufacturing Practice og følger EU-reglerne: (EC) 2023/2006, EuPiA, ISO 9001 og ISO 22000.

Resinos trykfarver til spiselige materialer er godkendt af Eurofins, DK og J.S. Hamilton, PI, som er uafhængige institutter, der er akkrediteret til godkendelse af fødevarepakning. De fungerer som tredjepart og undersøger samt validerer Resinos opskrifter til trykfarver, som er designet til tryk på spiseligt materiale. Kvaliteten af produkterne og godkendelsen af trykfarverne til fødevarer gælder for de fleste markeder på tværs af nationale grænser, men det er altid nødvendigt at forhøre sig om overholdelse af lokale regler.

Endeligt kan REVALUX 164-serien og REFLEX 133-serien tilpasses til anvendelse både manuelt (eksempelvis med stempel) men også ved flexoprint, dybtryk og InkJet. De forskellige teknikker giver Resinos kunder mulighed for at printe på alt fra farmaceutiske produkter til den mad, vi køber i supermarkedet.

Denne løsning giver farve, der er bygget af komponenter til fødevaretilsætningsstoffer, hvilket resulterer i moderate modstandsdygtige egenskaber og begrænset tilgængelighed af farveskygge sammenlignet med konventionelle farver. Derfor er det undertiden relevant for kunden at overveje en alternativ metode.


Farver til direkte fødevarekontakt

  1. metode: Resino tilbyder farver, der er egnede til print på materialer, hvor printet direkte udsættes for mad.

De anvendte ingredienser er egnede til direkte fødevarekontakt i henhold til FDA§ 175.300 & Food contact: Regulation (EC) 1935/2004. Testede produkter indeholder kravene i Commission Regulation (EU) No. 10/2011 med ændringer op til Commission Regulation (EU) 2019/1338 om plastmaterialer og genstande beregnet til at komme i kontakt med fødevarer.

Fremstiling følger god fremstillingspraksis i henhold til regulation (EC) 2023/2006, EuPiA, ISO 9001 og ISO 22000.

Resinos REVALUX 156-3-serie er en vandbaseret trykfarvelak, der er specielt udviklet til brug til levnedsmidler på belagt og ikke-belagt karton/papir samt de flest emballagefilm. REFLEX 146-01 og RESTINE 185-01-serien er de specialdesignede alkoholbaserede trykfarver til print på fleksibel emballage. Farven har fremragende trykegenskaber og indeholder kun råvarer, der er egnede til direkte kontakt med fødevarer. Disse farver bruges til print på emballagefilm beregnet til direkte fødevarekontakt såvel som på medicinske artikler.

Baseret på forskellige tests kan de ovenfor beskrevne trykfarver anvendes til langvarig kontakt med alle typer fødevarer i op til 40°C – såvel som 70°C i 2 timereller 100°C i 15 minutter.

Dette gør det muligt at bruge trykfarve på indersiden af grøntsagsemballage og på paptallerkener/-kopper og mange andre materialer beregnet til direkte kontakt med fødevarer. Disse trykfarver kan imødekomme traditionelle egenskaber for slutanvendelsesmodstand, men pigmenterne, der er egnede til disse applikationsresultater, har dog begrænset tilgængelighed af farveskygge. Hvis der kræves et ”normalt” sortiment af farvetoner, kan det derfor være nødvendigt med en anden metode.


Trykfarver med beskyttende belægning til direkte fødevarekontakt

  1. metode: Resino tilbyder en metode, hvor trykket er beskyttet af en klar beskyttende belægning, der er godkendt til direkte kontakt med fødevarer. Denne løsning tilbyderspecifikketrykfarver fremstillet med rene pigmenter, men ikke nødvendigvis godkendt til direkte kontakt med fødevarer – deraf behovet for at beskytte den trykte overflade med enovertrykslak. Disse print opfylder de traditionelle modstandsegenskaber og har almindelige farvetoner tilgængelige.

Print med overtrykslak gør det muligt for kunden at vælge en vandbaseret trykfarve og en solventbaseret trykfarve. Med de vandbaserede trykfarver har du brug for REVALUX 156-20-farveserien, beskyttet af REVALUX 156-3-overtrykslak. Hvis du vælger solventbaserede trykfarver, skal du bruge den alkoholbaserede REFLEX 146-20-farve, beskyttet af RESTINE 185-01-overtrykslak og acetatbaseret 181-01-farveserien, beskyttet af 185-01-overtrykslak.

Den beskyttende belægning og farveingredienserne (undtagen pigmenterne) er egnede til direkte fødevarekontakt i henhold til FDA§ 175.300 & Food contact: Regulation (EC) 1935/2004. Samtidig følger fremstillingen den korrekte og optimale fremstillingspraksis i henhold til: Regulation (EC) 2023/2006, EuPiA, ISO 9001 og ISO 22000.

Hvis du ønsker at få mere information, venligst kontakt Niels Nielsen, Commercial Director, på: nn@resino.dk.

Hjemmeside: http://www.resino.dk