Glud & Marstrand udvikler og producerer emballage – primært i metal – til mange forskellige industrier, heriblandt fødevareindustrien. Som en del af processen anvender virksomheden 3D-scanning til udvikling og kvalitetskontrol.

Når Glud og Marstrand producerer dåselåg, bliver materialet formet mellem to værktøjsparter. Virksomheden kan simulere, hvordan lågene i teorien kommer til at se ud – men det er ikke altid virkeligheden. Derfor bliver stikprøver af emnerne tjekket med 3D-scanning hos Zebicon i Billund.
-3D-opmåling er en vigtig del af processen, da scanningen kan vise, hvordan emnerne faktuelt ser ud og synliggøre detaljer, vi ikke selv kan få øje på, udtaler Jesper Coster, project manager hos Glud og Marstrand.
Scanning til kvalitetskontrol handler ofte om at sammenligne CAD-data med scannede data på de fremstillede emner. Dette gøres typisk for at tjekke, om maskiner eller stanse- og formeværktøjer producerer emnerne, som de var tiltænkt.
-Opmålingen hjælper os med at afsløre uheldige geometrier, som vi af og til oplever på vores emner i udviklingsprocessen. Når vi får 3D-scannede emner hos Zebicon, bruger vi de faktiske data og kombinerer dem med vores viden og erfaring, udtaler Jesper Coster. Denne viden kan ud over tilpasning af emnedesign åbne øjnene for mulige forbedringer.
Sammenligning af to ens dåselåg
I nogle tilfælde er det mere relevant at tjekke to eller flere emner op imod hinanden. Det kan være for at lave en geometrisk problemanalyse og problemidentifikation – eksempelvis at tjekke, hvorfor et låg kan være vanskeligt at håndtere i de automatiserede processer, mens et andet ikke er.
Jesper Coster forklarer:
-Vi har tidligere oplevet, at to værktøjer, som i teorien er ens, ikke producerer helt identiske emner.

I dette tilfælde har Zebicon lavet en komplet overflademåling af to dåselåg, som blev kontrolleret op imod hinanden. 3D-scanningen afslørede, hvor forskellene lå, og parterne kunne efterfølgende justeres.
Glud og Marstrand indgår typisk i et tæt samarbejde med kunderne om at videreudvikle og optimere produkterne. 3D-scanning kan være udgangspunkt for at afklare mulige forbedringer, som for eksempel at gøre emballagen stabelbar eller åbnemekanismen nemmere.