
I dag kan man anvende 14 forskellige typer termoplast til kørebaneafmærkning i Danmark. Men måske er der 12 nye på vej. I øjeblikket har Eurostar udlagt termoplast fra seks europæiske producenter på NordicCert-testfeltet i Danmark.
Om to år bliver det besluttet, om de 12 nye typer skal tilføjes listen af termoplast, som er foretrukket til brug på de danske veje.
Siden 2015 har NordicCert testet termoplastmaterialer på testfelter i Norge, Danmark og Sverige, baseret på de kvalitetskrav, som Vejdirektoratet og de andre vejmyndigheder i Norge og Sverige har opstillet.
Trond Cato Johansen fra NordicCert forklarer, at certificeringssystemet har været med til at løfte kvalitetsniveauet i branchen betydeligt.
– Fokus på dokumenterbar kvalitet er blevet øget og skærpet for producenterne af materialerne og for entreprenørerne, som lægger kørebaneafmærkningerne ud, siger han og tilføjer:
– Det første år, vi testede termoplastmaterialer på testfelterne, var der ingen materialer, som klarede kvalitetskravene. Nu er der mange, der opfylder kravene og opnår certificering, hvilket bidrager til øget trafiksikkerhed.
Statsvejnettet består kun af ca. 5 procent af det totale danske vejnet, men næsten halvdelen af al trafik foregår på disse veje. Den store trafikmængde stiller høje krav til de materialer, der anvendes til vejanlæg og vedligeholdelse.
– Når vi vælger termoplastmaterialer, gør vi det ud fra en vurdering af synlighed og holdbarhed. Det er vigtigt, at produktet ikke slides for hurtigt ned, og at kørebaneafmærkningen er synlig også i regn og mørke, siger Tine Damkjær fra Vejdirektoratet. Hun forklarer videre:
– Derudover er det vigtigt, at materialerne kan udlægges i forskellige former og mønstre. Hvis vejen for eksempel ligger i et byområde med bebyggelse tæt på vejen, er det vigtigt, at vi vælger et støjsvagt design. Skal kørebaneafmærkningerne derimod lægges på en motorvej langt fra nærmeste bebyggelse, kan vi anvende et mønster, som skaber mere støj, men også giver en opmærksomhedsskabende effekt.
Kilde: Eurostar