I en ny rapport, “En transformation af supermarkedsgangene”, beskriver den engelske emballagevirksomhed DS Smith, med dansk hovedsæde i Grenaa, hvordan man kan udskifte store dele af den nuværende plastemballage med alternative løsninger. I alt er der udpeget fem områder, og tilsammen kunne det give en årlig plastbesparelse på 1,5 mio. tons plast. De fem identificerede områder står for over 70 mia. stk. plastemballage.
De identificerede 1,5 mio. tons plast er kun en mindre del af de 20 mio. tons plastemballage, der produceres hvert år i Europa til forbrugsvarer, detail- og e-handlen.
Rapporten, som er bestilt af DS Smith, estimerer et totalt marked for udskiftning af plastemballager inden for de fem områder til omkring 50 mia. kr. årligt. Plastemballager til friske madvarer alene udgør et marked til en potentiel værdi på mere en 15 mia. kr. årligt.
Hos DS Smith forsøger man at løse problemet via intelligent designede emballager i genanvendelige materialer, men også industrier og regeringer er vigtige spillere i omstillingen. Ud over samarbejdet mellem industrier og erhvervsliv opfordrer DS Smith regeringerne og politikerne i de enkelte lande til at gøre mere. I Storbritannien for eksempel er der en række vigtige kommende love, som vil påvirke sektoren. Det er initiativer som skatter på plast, et udvidet producentansvar, nye politikker for indsamling af plast og pantsystemer, der kan give en forbedret emballage-cirkularitet og fremme innovationen.
De fem områder, som rapporten har identificeret, er følgende:
1. Plastbakker: Ofte overset af forbrugerne på indkøbsturen – da deres eneste funktion er at holde produkterne på en bestemt række på hylden i supermarkederne. Plastbakkerne har mange andre alternativer og kan helt undværes fra supermarkedshylderne.
2. Plastemballage til friske madvarer: Plastemballage til friske madvarer, som eksempelvis vindruer eller avokado, bruges i hele Europa, og der er en betydelig mulighed for udskiftning til alternative materialer.
3. Krympefolie: Næsten alle læskedrikke, som eksempelvis en 24 stk. sodavandsbakke, er indpakket med et tyndt lag folie, når de sendes til supermarkederne. Alternativerne kan være emballering med bølgepap eller limløsninger. Disse betragtes som de bedste løsninger i fremtiden af DS Smiths panel i rapporten.
4. Plastemballage til færdigretter: Emballagebehovene er mere komplekse i færdigretter-kategorien, da maden skal fragtes, inden den skal indtages og derudover se præsentabel ud. En udvikling i denne kategori er på vej, da der findes et stort potentiale for innovative løsninger.
5. Kød, fisk og ost: Denne kategori repræsenterer betydelige muligheder for innovation og udskiftning med fiberbaserede løsninger.