• LinkedIn
  • MESSER | MØDER | KURSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion

Plastproduktion01. 08. 2016 | Katrine Meyn

Dansk plastmembran kan være gennembrud for brændselsceller

Plastproduktion01. 08. 2016 By Katrine Meyn

Danish Power Systems er blandt de eneste tre virksomheder i verden, der mestrer produktionen af en særlig plastmembran. Plastmembranen bruges i virksomhedens HTPEM-brændselsceller, som måske kan få en afgørende rolle i vores fremtidige energisystem.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Plast Panorama nr. 8, 2016 og kan læses uden illustrationer herunder.

Af Katrine Meyn

Brændselsceller danner ud fra brint elektrisk energi via en elektrokemisk proces. Og i Danmark har vi en mangeårig tradition for forskning inden for området. Mange mener, at brint og brændselsceller kan komme til at spille en afgørende rolle i et fremtidigt energisystem baseret på vedvarende energi og grøn økonomisk vækst.
Danish Power Systems, som blev grundlagt i 1994, har arbejdet med området siden 1996. Helt præcist har de arbejdet med fremstilling og optimering af phosphorsyre-dopede PBI-membraner til HTPEM-brændselsceller (højtemperatur polymer-elektrolyt-membran). Fysisk består brændselscellen af to elektroder, der omgiver en plastmembran, og det er membranen, der er hemmeligheden bag de særlige egenskaber.

En specialiseret fremstillingsproces
Sammen med SP Group har Danish Power Systems bygget et produktionsanlæg, der nu kan producere HTPEM-cellerne i større antal. Det kræver en række produktionstrin at nå så langt. Et af de mest essentielle trin er syntesen af PBI (polybenzimidazol). Og det har kostet blod, sved og tårer, inden det i 2012 lykkedes at fremstille den reproducerbart med en ensartet molekylevægt.
-En kemisk kondensationsreaktion ved høj temperatur er svær at styre, og den indeholder mange forskellige parametre, der skal tilpasses, fortæller direktør for Danish Power Systems, Hans Aage Hjuler, og fortsætter:
-Når membranen er færdig, er næste trin at producere elektroderne. Elektrodematerialet er kulpapir coatet med en platin-katalysator. Også dette har været et langt udviklingsarbejde. Og der har været tilpasning af en række forskellige parametre undervejs. Hvor højt skal platinindholdet være? Skal vi bruge rene partikler eller en legering? Hvordan skal porøsiteten være af det lag, vi lægger på? osv.
-Når vi har fremstillet membranen og elektroderne, skal det hele skæres til i de rigtige formater. Så skal de samles og varmpresses, og så har vi en færdig enkeltcelle – en MEA – membrane electrode assemblies (membran og elektroder, der er sat sammen), siger Hans Aage Hjuler og fortsætter:
– Enkeltcellerne sælger vi videre til andre firmaer, der laver stakke og systemer, der er ved at være på vej på markedet både i Danmark, Tyskland og andre lande.
Danish Power Systems samarbejder blandt andet med SerEnergy i Aalborg og har for nylig indgået en aftale med Kogas i Korea. Det er ikke en stor forretning, men den vokser stille og roligt.

Optimering af produktionen
Næste skridt er at optimere produktionen. Dele af processerne er allerede automatiserede, men langt hovedparten udgøres af manuelt arbejde.
-Vi producerer cellerne stykvis og vil gerne opskalere processen og producere dem på rullebasis. Det er nøglen for at komme ned i pris. Vi kommer ned i lønandel og op i volumen. Klassisk automatisering. Rulle til rulle, forklarer Hans Aage Hjuler.

I brug i gadefejekøretøj
Et eksempel på et af de projekter, Danish Power Systems har været involveret i, er et samarbejde med Nilfisk og SerEnergy, hvor HTPEM-brændselscellen er blevet afprøvet i praksis i et gadefejekøretøj udviklet af Nilfisk.
-I det professionelle marked, hvor kravene og driftsbetingelserne er anderledes end på det private, er der bedre chancer for at få ny teknologi på banen, forklarer Hans Aage Hjuler.
SerEnergy har udviklet systemet og køretøjet har kørt rundt i Aalborg, hvor der er opnået en række driftsdata, der kan analyseres på. Bilen kører på methanol, fordi det kan laves på biobasis. På den måde kan processen blive nærmest 100 procent CO2-neutral, samtidig med at det er meget billigt. Og næsten alle forureningsparametre går i nul. Køretøjet har kørt rundt og fejet gader, og det har virket som det skal. Interessen er høj, og man håber på flere lignende projekter.

Mentale udfordringer
-Brændselscelleteknologien kan komme til at spille en afgørende rolle med hensyn til at give grønne elbiler en længere rækkevidde i løsningen af, hvordan vi opbevarer vindmølleenergi, for dansk forsyningssikkerhed og meget mere. Men det er en kæmpe udfordring. Engang troede vi, at det var nok at få styr på kemien, men vi blev klogere, den største udfordring bliver det opgør, vi må lave med »sådan plejer vi at gøre«-mentaliteten, smiler han.

Fordele og ulemper ved brændselscellen
Fordele er lang driftstid, forurener ikke, vejer ikke ret meget, kan bruges indendørs, kan køre på biomethanol.
Ulemper er især de høje omkostninger.

LTPEM- kontra HTPEM-brændselsceller
Elektrodelagene er stort set de samme for LTPEM og HTPEM-brændselsceller (lav- og højtemperatur membraner).
LTPEM-brændselsceller: har en driftstemperatur på 70-80C. De kræver en meget ren brint for at kunne fungere. Selv meget små urenheder kan ødelægge membranen, CO-koncentrationen må max. være 10 ppm.
HTPEM-brændselsceller: har en driftstemperatur på 160-200C. Det betyder, at de kan køre på urent brændsel uden at blive ødelagt. Dvs. at brint fremstillet ud fra methanol eller naturgas kan bruges. Den type brint indeholder typisk 2-3 procent CO (kulmonooxid eller kulilte).
Brændselscellerne er meget robuste og kan holde mange tusinde timer uden at miste deres elektriske ledningsevne.

Om Danish Power Systems
I 1994 publicerede et amerikansk universitet brugen af PBI – polybenzimidazol – som membran i brændselsceller. I 1996 kastede DTU sig over området og ret kort tid efter fulgte Danish Power Systems med. I 2004 kommer virksomheden med i nogle EU-projekter, og det hele begynder at tage fart.
I 2010 starter et samarbejde med SP Groups udviklingsafdeling og Accoat.
Virksomheden flytter fra DTU og lejer sig ind i de tilstødende lokaler.
-Man kan sige, at vi tabte lidt af det nære samarbejde, vi havde med DTU, men fik et tættere samarbejde med Accoat og SP Group. Det betød, at også den kommercielle del er begyndt at udvikle sig positivt, siger Hans Aage Hjuler.

Udviklingen er blevet muliggjort med støtte fra Innovationsfonden, EUPD-programmet, Energinet.dk og EU.
EUDP: Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Midler kan søges til forskning, udvikling og demonstration frem til markedet inden for alle typer energiteknologi. Fokus er på kommercialisering af innovative teknologier og løsninger til effektiv energianvendelse, vedvarende energi, lagring og konvertering af energi.

Skrevet i: Plastproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

BranchenytTop20. 06. 2025

Det er kun knap 15 procent af iværksættere i Danmark, som ser sig selv i ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3 at de slet ikke identificerer sig som iværksætter. Spørger man Mads Vacszy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

AktueltMaterialerMiljø17. 06. 2025

95 lande er gået sammen bag en erklæring, som de kaldet “Nice Wake Up Call”. Nice henfører ikke til det engelske ord, men derimod til FN’s kommende havkonference i den franske by Nice. Den finder sted i august, og her skal verdens lande gå sammen om at forhandle den første, globale traktat om

Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

MaterialerMiljø06. 06. 2025

De er langt fra enige om, hvilken vej vi skal gå, når det handler om affaldssortering. Folkebevægelsen 1spand.nu vil, som navnet mere end antyder, have én spand til det hele, mens fx Plastindustrien mener, at kildesortering, som de fleste allerede kender, er vejen frem. På det kommende Folkemøde

Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

AktueltMaterialerMiljø02. 06. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag

Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

AktueltBranchenyt27. 05. 2025

For cirka 20 år siden lancerede virksomheden Krones deres første sleeve-applikator til porteføljen. Det fik navnet Sleevematic, og siden har man leveret 999 af dem. Nummer 1.000 er på vej. Den er ved at blive bygget på fabrikken i sydtyske Neutraubling, og skal videre til den italienske

Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

AktueltBranchenyt26. 05. 2025

Når de 45.000 deltagere ved årets Royal Run krydser målstregen, bliver de mødt af en velfortjent forfriskning, når der udleveres vand fra Kildevæld. Men vandflasken har i år en ekstra værdi. Pantværdien bliver nemlig omsat til støtte for et løbehold for børn og unge med særlige behov og fysiske

Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

AktueltMaterialerMiljø16. 05. 2025

Gamle udtjente stikkontakter blev omdrejningspunktet for dette års plastpris. Projektet CirkEL, som Schneider Electric Danmark, Teknologisk Institut, Ragn-Sells Danmark, Trebo og ELDAN Recycling står bag, vandt for deres metode til at genanvende gamle stikkontakter Traditionelt har

Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

AktueltMaterialerMiljø12. 05. 2025

Foreningen 1spand.nu er ude med en ny kampagnen #DelDitRod, som går ud på, at borgere via billeder på sociale medier skal vise, hvor bøvlet den nuværende kildesortering er, og hvor meget rod den kaster af sig. Formålet med kampagnen er at sætte fokus på den kompleksitet, mange oplever i

Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

AktueltMaterialer02. 05. 2025

Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende

Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

AktueltBranchenyt24. 04. 2025

Efter 12 år som formand for Plastindustrien, føler Søren Ulstrup, adm. direktør i SP Group, at det er tid til, at der kommer nye kræfter til.  - Man skal give faklen videre, mens der er momentum – og lige nu er det et godt tidspunkt at give plads til nye kræfter. Jeg er stolt af at have

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • Northern Grafics ApS

    Effektiv fjernelse af statisk elektricitet med ion blæsere – få styr på driftssikkerhed

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • HM Systems A/S

    Etikettering af 160 agurker i minuttet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • Northern Grafics ApS

    Ekstremt lette monteringssleeves / flexo printing sleeves – uden at gå på kompromis med levetiden

  • HM Systems A/S

    Fuldautomatisk etikettering optimerer produktionen hos fransk fødevarevirksomhed

  • HM Systems A/S

    Brugervenlige mærkningsløsning til emballage: Design. Print. Done.

  • Northern Grafics ApS

    Bedste Tip til Hvordan Man kan Neutralisere Statisk Elektricitet fra op til 1 Meters Afstand

  • Sealed Air

    Next-Level Cheese Packaging: Sealed Air’s CRYOVAC® AutoWrap Lite Delivers Efficiency and Sustainability

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

    20.06.2025

  • 95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

    17.06.2025

  • Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

    06.06.2025

  • Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

    02.06.2025

  • Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

    27.05.2025

  • Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

    26.05.2025

  • Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

    16.05.2025

  • Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

    12.05.2025

  • Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

    02.05.2025

  • Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

    24.04.2025

  • Musene skifter emballage-materiale over hele kloden – plast bliver udfaset til fordel for papir

    21.04.2025

  • Nu ryger plast-skruelåget på seks mio. kr. kartoner med yoghurt

    08.04.2025

  • Tidligere Cepos-direktør er med i bevægelse mod en enklere affaldshåndtering

    01.04.2025

  • To nye medarbejdere hos Pilz i Sønderborg

    01.04.2025

  • Vinterdæk er på vej som et krav – lovforslag lægger sig tæt op af vores nabolandes love

    28.03.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

InPak
Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik