• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion
  • Klimateknologi

Plastproduktion01. 08. 2016 | Katrine Meyn

Dansk plastmembran kan være gennembrud for brændselsceller

Plastproduktion01. 08. 2016 By Katrine Meyn

Danish Power Systems er blandt de eneste tre virksomheder i verden, der mestrer produktionen af en særlig plastmembran. Plastmembranen bruges i virksomhedens HTPEM-brændselsceller, som måske kan få en afgørende rolle i vores fremtidige energisystem.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Plast Panorama nr. 8, 2016 og kan læses uden illustrationer herunder.

Af Katrine Meyn

Brændselsceller danner ud fra brint elektrisk energi via en elektrokemisk proces. Og i Danmark har vi en mangeårig tradition for forskning inden for området. Mange mener, at brint og brændselsceller kan komme til at spille en afgørende rolle i et fremtidigt energisystem baseret på vedvarende energi og grøn økonomisk vækst.
Danish Power Systems, som blev grundlagt i 1994, har arbejdet med området siden 1996. Helt præcist har de arbejdet med fremstilling og optimering af phosphorsyre-dopede PBI-membraner til HTPEM-brændselsceller (højtemperatur polymer-elektrolyt-membran). Fysisk består brændselscellen af to elektroder, der omgiver en plastmembran, og det er membranen, der er hemmeligheden bag de særlige egenskaber.

En specialiseret fremstillingsproces
Sammen med SP Group har Danish Power Systems bygget et produktionsanlæg, der nu kan producere HTPEM-cellerne i større antal. Det kræver en række produktionstrin at nå så langt. Et af de mest essentielle trin er syntesen af PBI (polybenzimidazol). Og det har kostet blod, sved og tårer, inden det i 2012 lykkedes at fremstille den reproducerbart med en ensartet molekylevægt.
-En kemisk kondensationsreaktion ved høj temperatur er svær at styre, og den indeholder mange forskellige parametre, der skal tilpasses, fortæller direktør for Danish Power Systems, Hans Aage Hjuler, og fortsætter:
-Når membranen er færdig, er næste trin at producere elektroderne. Elektrodematerialet er kulpapir coatet med en platin-katalysator. Også dette har været et langt udviklingsarbejde. Og der har været tilpasning af en række forskellige parametre undervejs. Hvor højt skal platinindholdet være? Skal vi bruge rene partikler eller en legering? Hvordan skal porøsiteten være af det lag, vi lægger på? osv.
-Når vi har fremstillet membranen og elektroderne, skal det hele skæres til i de rigtige formater. Så skal de samles og varmpresses, og så har vi en færdig enkeltcelle – en MEA – membrane electrode assemblies (membran og elektroder, der er sat sammen), siger Hans Aage Hjuler og fortsætter:
– Enkeltcellerne sælger vi videre til andre firmaer, der laver stakke og systemer, der er ved at være på vej på markedet både i Danmark, Tyskland og andre lande.
Danish Power Systems samarbejder blandt andet med SerEnergy i Aalborg og har for nylig indgået en aftale med Kogas i Korea. Det er ikke en stor forretning, men den vokser stille og roligt.

Optimering af produktionen
Næste skridt er at optimere produktionen. Dele af processerne er allerede automatiserede, men langt hovedparten udgøres af manuelt arbejde.
-Vi producerer cellerne stykvis og vil gerne opskalere processen og producere dem på rullebasis. Det er nøglen for at komme ned i pris. Vi kommer ned i lønandel og op i volumen. Klassisk automatisering. Rulle til rulle, forklarer Hans Aage Hjuler.

I brug i gadefejekøretøj
Et eksempel på et af de projekter, Danish Power Systems har været involveret i, er et samarbejde med Nilfisk og SerEnergy, hvor HTPEM-brændselscellen er blevet afprøvet i praksis i et gadefejekøretøj udviklet af Nilfisk.
-I det professionelle marked, hvor kravene og driftsbetingelserne er anderledes end på det private, er der bedre chancer for at få ny teknologi på banen, forklarer Hans Aage Hjuler.
SerEnergy har udviklet systemet og køretøjet har kørt rundt i Aalborg, hvor der er opnået en række driftsdata, der kan analyseres på. Bilen kører på methanol, fordi det kan laves på biobasis. På den måde kan processen blive nærmest 100 procent CO2-neutral, samtidig med at det er meget billigt. Og næsten alle forureningsparametre går i nul. Køretøjet har kørt rundt og fejet gader, og det har virket som det skal. Interessen er høj, og man håber på flere lignende projekter.

Mentale udfordringer
-Brændselscelleteknologien kan komme til at spille en afgørende rolle med hensyn til at give grønne elbiler en længere rækkevidde i løsningen af, hvordan vi opbevarer vindmølleenergi, for dansk forsyningssikkerhed og meget mere. Men det er en kæmpe udfordring. Engang troede vi, at det var nok at få styr på kemien, men vi blev klogere, den største udfordring bliver det opgør, vi må lave med »sådan plejer vi at gøre«-mentaliteten, smiler han.

Fordele og ulemper ved brændselscellen
Fordele er lang driftstid, forurener ikke, vejer ikke ret meget, kan bruges indendørs, kan køre på biomethanol.
Ulemper er især de høje omkostninger.

LTPEM- kontra HTPEM-brændselsceller
Elektrodelagene er stort set de samme for LTPEM og HTPEM-brændselsceller (lav- og højtemperatur membraner).
LTPEM-brændselsceller: har en driftstemperatur på 70-80C. De kræver en meget ren brint for at kunne fungere. Selv meget små urenheder kan ødelægge membranen, CO-koncentrationen må max. være 10 ppm.
HTPEM-brændselsceller: har en driftstemperatur på 160-200C. Det betyder, at de kan køre på urent brændsel uden at blive ødelagt. Dvs. at brint fremstillet ud fra methanol eller naturgas kan bruges. Den type brint indeholder typisk 2-3 procent CO (kulmonooxid eller kulilte).
Brændselscellerne er meget robuste og kan holde mange tusinde timer uden at miste deres elektriske ledningsevne.

Om Danish Power Systems
I 1994 publicerede et amerikansk universitet brugen af PBI – polybenzimidazol – som membran i brændselsceller. I 1996 kastede DTU sig over området og ret kort tid efter fulgte Danish Power Systems med. I 2004 kommer virksomheden med i nogle EU-projekter, og det hele begynder at tage fart.
I 2010 starter et samarbejde med SP Groups udviklingsafdeling og Accoat.
Virksomheden flytter fra DTU og lejer sig ind i de tilstødende lokaler.
-Man kan sige, at vi tabte lidt af det nære samarbejde, vi havde med DTU, men fik et tættere samarbejde med Accoat og SP Group. Det betød, at også den kommercielle del er begyndt at udvikle sig positivt, siger Hans Aage Hjuler.

Udviklingen er blevet muliggjort med støtte fra Innovationsfonden, EUPD-programmet, Energinet.dk og EU.
EUDP: Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Midler kan søges til forskning, udvikling og demonstration frem til markedet inden for alle typer energiteknologi. Fokus er på kommercialisering af innovative teknologier og løsninger til effektiv energianvendelse, vedvarende energi, lagring og konvertering af energi.

Skrevet i: Plastproduktion

 

Seneste nyt fra redaktionen

Lettere at genanvende gamle vinger fra vindmøllerne

AktueltMaterialerMiljø17. 05. 2022

Ligesom med mange andre produkter, kan det meste af en vindmølle genanvendes eller genbruges. Men der er dog et hul. Det gælder det kompositmateriale, som vingerne produceres af. Det hul har DecomBlades lukket. En ny specifikation for bortskaffelse, gør det nemmere at adskille og genanvende

Nu bliver pant-emballagen hentet i elbil

AktueltMiljø16. 05. 2022

Pant-emballage er godt for både klima og miljø, men det sætter fordelen lidt tilbage, når den fragtes rundt i diesel-lastbiler. Og bedre bliver det ikke, når flere af bilerne kører inde i byerne, hvor der i forvejen er så rigeligt med diesel-os og andre ubehageligheder. Men nu sker der noget i

Millioner til grønne iværksætterevents

Branchenyt16. 05. 2022

En pulje på 5 mio. kr. skal sætte yderligere gang i dansk iværksætterkultur og Danmark som grøn iværksætternation. Vi har nogle dygtige iværksættere i Danmark, og dem skal vi have endnu flere af. Puljen her giver mulighed for at udbrede budskabet om, hvad danske iværksættere kan. Samtidig får vi

Opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast

Materialer16. 05. 2022

Finske Treston Group har lancerer Treston BiOX - en opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast. Det kulstofneutrale materiale i de nye opbevaringskasser kommer fra de finske virksomheder UPM Biocomposites og Woodly Oy. Selve kasserne er lavet af biomaterialet UPM Formi EcoAce, som mere end 90

Bæredygtig produktion kræver optimal ressource-udnyttelse

Branchenyt16. 05. 2022

De fleste virksomheder vil gerne være bæredygtige, men det kommer ikke af sig selv. Det er ofte hårdt arbejde, kræver konkrete, målbare, kommunikerbare og relevante mål, ligesom man skal have tilgang til den rette information, hvis man skal tage de gode beslutninger. Det er ofte ikke et problem i

Første lejer til kæmpestor logistik-park

BranchenytLogistik og lagerTop16. 05. 2022

Den første bygning, SC1, af byggeriet logistikparken E20 Park Copenhagen er klar til at tage imod den lejer. Lejeren bliver det populære, danske børnetøjsmærke Molo. Molo har sikret sig knap 6.000 kvadratmeter. Muligheden for at flytte ind i en teknisk moderne bygning, der er

Datamatrix-kode skal giver overblik over kommende vand-og spildevandsnet

MærkningMiljø16. 05. 2022

Et kodesystem på de nye vand- og spildevandsrør, der skal lægges i jorden som erstatning for de nuværende, skal sikre, at man ikke havner i den situation, man står i nu. Store dele af de over 100.000 kilometer rør har i jorden siden 1960´erne, men ny begynder man at se rørbristninger.

Sukkerroer er nøglen til ny papiremballage

FødevareemballageTop11. 05. 2022

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund

Snart skal du også kunne spise emballagen

AktueltFødevareemballage09. 05. 2022

Teknologisk Institut er sammen med fødevarevirksomheder og producenter af emballage gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken som afløser for produkter af plast, eller plastcoatet træ og pap.

Pakkegigant slår sig ned i Ringsted

Logistik og lager09. 05. 2022

Pakkegiganten GLS har gennem flere år haft tocifret vækst, og for at sikre den fortsatte vækstrejse er tiden kommet til at øge kapaciteten på Sjælland. Valget er faldet på Ringsted, der er centralt placeret midt på Sjælland. Her har GLS netop overtaget en grund på hele 80.000 m2. Det er med

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Lettere at genanvende gamle vinger fra vindmøllerne

    17.05.2022

  • Nu bliver pant-emballagen hentet i elbil

    16.05.2022

  • Millioner til grønne iværksætterevents

    16.05.2022

  • Opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast

    16.05.2022

  • Bæredygtig produktion kræver optimal ressource-udnyttelse

    16.05.2022

  • Første lejer til kæmpestor logistik-park

    16.05.2022

  • Datamatrix-kode skal giver overblik over kommende vand-og spildevandsnet

    16.05.2022

  • Sukkerroer er nøglen til ny papiremballage

    11.05.2022

  • Snart skal du også kunne spise emballagen

    09.05.2022

  • Pakkegigant slår sig ned i Ringsted

    09.05.2022

  • Vedligeholdelsesfrie kontrolrelæer

    09.05.2022

  • Værdikæderne gemmer ofte på store udledninger af CO2

    09.05.2022

  • Erhvervsdrivende undervurderer forbrugermærkninger

    09.05.2022

  • Slut med de dårlige betalingsvaner

    09.05.2022

  • Nu ruller Scanstar igen

    02.05.2022

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Invitation E-Commerce Solutions Showcase by Robatech
  • Packaging of rolls – 100% waterproof
  • 6-sided packaging – 100% dust and waterproof
  • SEALED AIR Paper Packaging Solutions
  • CRYOVAC Brand Darfresh food packaging brochure
Se alle ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

InPak
Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR