Hvert år udledes der store mængder CO2 fra transportsektoren – og en stor del helt unødigt, fordi virksomheder, der fragter varer, skal have pallerne retur. Den udfordring tager tre globale aktører nu op med et transportsamarbejde, der skal reducere CO2-udledningen med 115 ton om året.
Den globale kemikalie- og forbrugsvarekoncern Henkel og den spanske mejeriproducent CAPSA FOOD, har netop indgået et transportsamarbejde med logistikvirksomheden CHEP, der i Danmark har domicil i Køge. Fremadrettet skal de to producenter dele deres varetransport på en fælles rute. Formålet er at reducere virksomhedernes samlede CO2-udslip på transportområdet.
Optimerer 25-30 procent per tur
Det nye samarbejde er en del af CHEPs logistikoptimeringsprogram, som kendes under navnet ’Collaborative Transport Solution’. Ved hjælp af big data identificerer CHEPs system mulige synergier og fælles ruter for at samle virksomheders transport. Programmet har seks år på bagen og tæller mere end 220 kunder i Europa, men det nye partnerskab tilføjer to store, vigtige spillere til projektet.
I dette tilfælde er transportsamarbejdet bygget op om, hvad der betragtes som den største vejtransportløsning i Europa. Det er en kombination af en enkelt lastbil, som trækker to standardtrailere med en længde på 31,75 meter. Det lyder muligvis simpelt, men løsningen har faktisk potentiale til at reducere CO2-udledningen med 25-30 procent per tur.
”For Henkel er deltagelsen i dette projekt et spændende skridt i retning af et logistiksamarbejde. Den nye transportløsning giver os mulighed for at reducere vores CO2-udslip samtidig med, at vi kan transportere et dobbelt så stort læs med blot én lastbil. Vores transportruter optimeres på den måde i langt højere grad, end hvad der ellers havde været muligt med nogen anden konventionel løsning,” siger Eugenio Vila, logistikansvarlig i Sydeuropa hos Henkel.
Sparer 250.000 kilometers kørsel
Samarbejdet går ud på, at Henkel og CAPSA FOOD tre gange om ugen deler transporten af forsendelser og leveringer tur-retur mellem Madrid og Catalonien. Under hver transport fyldes lastbilen og trailerne med produkter fra den ene virksomhed den ene vej, mens produkter fra den anden virksomhed tages med retur.
Løsningen kan rumme 66 europæiske paller og en vægt på 48 ton, hvilket sparer 250.000 kilometer om året og svarer til ca. 115 tons mindre CO2 i atmosfæren.
”At udvikle en samarbejdskultur mellem for FMCG-virksomheder er afgørende i en verden med fortsat stigende efterspørgsel og nødvendighed af at reducere CO2-aftrykket,” siger Adrián Fariña, Transport Manager hos CAPSA FOOD.
CHEPs transportsamarbejde er en del af organisationens eget ’Zero Waste World-program’, der samler førende detailhandlere og producenter for at skabe smartere og mere bæredygtige forsyningskæder. Udover at fjerne såkaldt tomme transportkilometer fokuserer programmet også på at eliminere mængden af affald og ineffektivitet i forsyningskæden gennem digitalisering.
“Selve vores virksomhed er baseret på en cirkulær forretningsmodel, og netop fordi cirkulær optimering er vores ekspertise, ser vi en stor mulighed i at kunne hjælpe andre virksomheder med at optimere deres transport og blive mere bæredygtige. Derfor har vi også sat os som mål at udvide vores transportsamarbejde til flere partnere rundt om i verden, herunder Danmark,” siger Torben Lund, landechef i CHEP Danmark.