Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning
Et centralt vakuumsystem designet til ti pakkemaskiner fra Busch Vacuum Solutions, hjælper Paulig Belgien med at spare 20.000 euro om året på energi- og vedligeholdelsesomkostninger.
Duften af friskbagte tortillas fylder luften, når man nærmer sig Paulig Belgiums fabrik i Roeselare, Belgien. Indvendigt arbejder flere vakuumpumper fra Busch sammen som et team, hvilket sikrer, at produktionen aldrig stopper. Normalt ville en pakningslinje kræve tre vakuumpumper. Ved at centralisere vakuumforsyningen er antallet af vakuumpumper og omkostningerne reduceret drastisk. Ved hjælp af det centraliserede behovstyrede vakuumsystem sparer Paulig Belgien nu 15.000 euro på energiomkostninger, og 5.000 euro på vedligeholdelsesomkostninger om året.
For et liv fyldt med smag
Paulig-koncernen er en dynamisk familieejet virksomhed inden for føde- og drikkevarer med en mission om at skabe en bæredygtig fødevarekultur. Virksomheden blev grundlagt i 1876 som engrosvirksomhed for importerede dagligvarer i Finland og sælger i dag sine produkter i 70 lande gennem detailhandlere og cateringvirksomheder. Virksomheden producerer en bred vifte af produkter, fra fyldig, aromatisk kaffe og forfriskende drikkevarer til sprudlende Tex Mex-smag, krydderier og et bredt udvalg af snackprodukter som popcorn og linsechips. Virksomheden har 2.300 medarbejdere i 13 lande og er førende på det europæiske marked for Tex Mex-produkter. Fra tortillachips, tacoskaller og wraps til salsaer, dips og krydderier.
Paulig Belgien har sammen med syv andre Paulig-produktionssteder været et CO2 neutralt produktionsanlæg siden 2022. Virksomheden har skiftet til mere energieffektive processer samt fjernvarme og vedvarende el- og gaskilder. Disse initiativer har reduceret udledningen med 98% siden 2014. For yderligere at sikre bæredygtighed går intet til spilde på den belgiske fabrik: Eventuelle misformede tortillawraps bruges igen til at lave nye, mens alt, der falder på jorden, sælges som dyrefoder.

Fra mel til en tortilla wrap
Paulig producerer 12 forskellige slags tortilla wraps. Fra varianter med hvede og fuldkorn til majs, rødbeder og endda chiafrø. Produktionen kører døgnet rundt med 25 tortilla wraps i minuttet. Det er 1,6 milliarder om året. Det er nok til at nå rundt om jorden næsten otte gange!
Mel, salt, olie og vand – sammen med andre ingredienser – blandes til en strækbar dej. Når den er dannet, lægges den til hvile i et varmt og hyggeligt miljø, hvilket fremmer udviklingen af et ensartet og stærkt glutennetværk. Bagefter deles dejen præcist og formes til kugler. For at glutennetværket kan slappe af, hæves dejkuglerne igen. Dette trin er vigtigt, da det i sidste ende garanterer kvaliteten af tortilla wrappen. Når de har hvilet, bliver dejkuglerne fladet ud, hvorefter de formes og transporteres til ovnen. Efter at være bagt til perfektion ved 200 °C i 30 minutter, afkøles tortillaerne, hvilket forhindrer dem i at klæbe sammen, når de senere skal stables.
Sikker emballering og transport med vakuum
Virksomheden benytter modificeret atmosfære-pakning (MAP) for at sikre produktets friskhed. En pakkemaskine til termoformning er tilsluttet det centraliserede vakuumsystem. Det perfekte samspil mellem varme og vakuum skaber vakuumforseglede pakker. Der føres to ruller pakningsfolie ind i maskinen. Bundfolien opvarmes til en bestemt temperatur, så den kan formes til den ønskede form. Den opvarmede plastik flyttes derefter til en formningsstation, hvor vakuum absorberer pladen over den specialfremstillede form. En specialiseret kølemekanisme sikrer, at bakken afkøles, så formen kan fjernes.

Tortilla wrappene lægges tæt på bakken. Vakuum fjerner 99% af luften i indpakningen, og en anden maskine erstatter den med CO2N2. Den beskyttende gasblanding sikrer, at tortilla wrappene bevares godt, så de ikke oxiderer og bliver gamle. Gastæt tætning opnås ved påføring af den anden rulle emballagefilm, som lukker pakningen. “Takket være vakuumforsyningen fra Busch kan vi forlænge holdbarheden af vores produkt betydeligt og sikre, at det forbliver lige så friskt som den dag, det blev pakket,” siger Rik Vandenbroucke, Technical Engineering Manager.
Det centraliserede vakuumsystem er ikke kun ansvarligt for pakningen af tortillaerne, men også for deres transport inden for produktionen. Pick-and-place-maskiner bruger vakuum til forsigtigt at løfte hver pakke tortillas ind i en karton. Når kassen er fuld, stables den på en palle. Når pallen er fuldt læsset, sendes den ud til Paulig Belgiums kunder. Tortilla wrappene kan nu tage af sted på deres rejse til hylderne i forskellige verdensomspændende supermarkeder. De danner soklen til forskellige lækre retter. Fra velsmagende burritos til osteagtige quesadillas og lækre enchiladas – alle fyldt med smagfuldt fyld såsom kød, bønner, ris og grøntsager. Dem med en sød tand kan også godt lide tortilla wraps med fyld som chokolade og jordbær.
Under konstruktionen af det nye produktionsanlæg rådførte Paulig Belgien sig med vakuumeksperter fra Busch, som rådede dem til at vælge et centraliseret vakuumsystem i stedet for et decentraliseret. Gennem hele planlægnings- og implementeringsprocessen arbejdede virksomhederne tæt sammen for at sikre en vellykket installation. Hvis Paulig Belgien ikke havde valgt et centraliseret vakuumsystem, ville hver pakningslinje være blevet udstyret med tre vakuumpumper. “Ved at centralisere vores vakuumforsyning med Busch har vi reduceret antallet af vakuumpumper, der kræves til vores proces, betydeligt, og vakuum er nu altid let tilgængeligt! Med et centraliseret vakuumsystem sparer vi 15.000 euro på de årlige energiomkostninger,” forklarer Technical Engineering Manager. Det nye system gjorde det endda muligt for virksomheden at udskifte de venturi-ejektorer, der tidligere leverede alle pick-and-place-processer, ved at konvertere trykluft til vakuum.
Forberedelse til fremtiden
Hos Paulig er det afgørende at undgå stillestand. “Vores produktion kører 24/7 på fem skift og er kun nede i to uger ud af året. Det centraliserede vakuumsystem fra Busch sikrer ikke kun problemfri daglig produktion, men gør også vedligeholdelse let,” siger Rik Vandenbroucke. “Vi behøver ikke at stoppe produktionen for at udføre vedligeholdelse på vores vakuumpumper, og da de ikke er installeret inde i pakkemaskinerne, er de meget nemmere at få adgang til og servicere,” forklarer han. Paulig Belgien sparer yderligere 5.000 euro på vedligeholdelsesomkostninger om året. Da systemet er installeret i et separat rum, er varme og støj på produktionsstedet også blevet reduceret.
I øjeblikket er det centraliserede vakuumsystem designet til ti pakningslinjer. Den består af ni R5 lamelvakuumpumper, tre PANDA vakuum boostere, tre MINK tørtløbende klovakuumpumper og en vakuumbeholder.

For yderligere at reducere energiomkostningerne er hver MINK vakuumpumpe udstyret med et variabelt hastighedsdrev (VSD) fra Busch. Den tilpasser pumpehastigheden i henhold til udsvingene i efterspørgslen gennem produktionsprocessen ved at regulere vakuumpumpens motors rotationshastighed. Virksomheden planlægger at tilføje yderligere syv pakningslinjer til produktionen, hvilket vil resultere i 17 pakningslinjer i alt. Med vakuum vil Paulig Belgien kunne producere endnu flere tortilla wraps om året og fortsætte med at tilføre god smag til mange.



