• LinkedIn
  • MESSER | MØDER | KURSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion

AktueltBranchenyt13. 01. 2020 | Allan Malmberg

Robotter ud til mindre virksomheder

AktueltBranchenyt13. 01. 2020 By Allan Malmberg

Robotter er oplagte til produktionsvirksomheder, men selv om robotteknologien har taget nogle gevaldige spring de senere år, så mener mange små og mellemstore virksomheder stadig, at det er for dyrt og besværligt at hoppe med på bølgen. Det skal et nyt forsknings- og innovationsprojekt forsøge at ændre på. Her vil der nemlig være fokus på at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner, hvor robotten kan håndtere samleprocesser og nemt omstilles til nye opgaver.
Ifølge rapporten “Winning the Industry 4.0 Race” fra Innovationsfonden er der risiko for, at danske virksomheder bukker under for høje lønomkostninger i den globale konkurrence, hvis de ikke automatiserer deres produktion. Og det er ikke nødvendigvis lysten til at byde nye teknologier indenfor, der mangler, men mange danske virksomheder har små produktioner, hvor nutidens robotløsninger simpelthen ikke er rentable.
– Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret – især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling, siger Anders Billesø Beck, innovation manager hos Universal Robots, og fortsætter:
– Her passer vores samarbejdende robotter perfekt ind, da de helt fra starten blev udviklet med udgangspunkt i det danske marked, der jo i høj grad udgøres af små og mellemstore virksomheder, der har brug for fleksible robotløsninger.
Det helt centrale i projektet er, at robotten skal kunne programmeres af ikke-eksperter, for ved små produktioner er det for dyrt at hyre en programmeringsekspert til at omkode robotten.
– Målet er, at alle skal kunne kode vores robot. Den kodes til nye opgaver ved et samarbejde mellem robot og menneske: En medarbejder tager fat på robotarmen og viser fysisk robotten den ønskede handling. Robottens computer lagrer mønsteret, og måske skal handlingen gentages et par gange, før robotten er helt skarp på den ønskede handling, siger Anders Billesø Beck.
Projektet har netop modtaget 10,5 mio. kr. fra Innovationsfonden. Partnere i projektet er:

SDU Robotics
Teknologisk Institut
Odense Robotics
Terma

 

 

 

 

 

 

Danmarks største robotvirksomhed Universal Robots øjner da også et stort marked for en robot, som mestrer samleprocesser til perfektion og samtidig er nem at omprogrammere.

 

Et nyt forsknings- og innovationsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner, hvor robotten kan håndtere samleprocesser og nemt omstilles til nye opgaver.

Mange mindre virksomheder bruger i dag ikke robotter, fordi det simpelthen er for besværligt og dyrt. Et nyt forsknings- og innovationsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner, hvor robotten kan håndtere samleprocesser og nemt omstilles til nye opgaver.

Selvom den fjerde industrielle revolution buldrer afsted, afholder mange små og mellemstore virksomheder sig fra at hoppe med på bølgen og anskaffe sig en robot, der kan effektivisere produktionen.

Med forbrugernes krav til unikke produkter og kundetilpasning er det oftest for dyrt for produktionsvirksomheder at hyre eksperter til at omprogrammere robotterne til at håndtere nye produkter. Men nu er forskere og virksomheder gået sammen for at udvikle en robotløsning skræddersyet små produktioner.

Konsortiet der skal udvikle en ny metode til programmering af samarbejdende robotter består af virksomhederne Universal Robots og Terma i samarbejde med Teknologisk Institut og Syddansk Universitet. Partnerskabet skal gøre det muligt for ikke-eksperter at få robotter til at udføre montageopgaver og demonstrere denne teknologi i Termas produktion ved brug af robotter fra Universal Robots.

– Vi skal udvikle en robotteknologi, som kan mindske omkostningerne ved automation af montageopgaver hos virksomheden Terma. Terma producerer typisk små serier elektronik, elektromekaniske og komplekse aerostrukturer af høj kvalitet til missionkritiske applikationer. Derfor er det vigtigt, at robotterne er fleksible og nemt kan omprogrammeres til nye opgaver, siger robotforsker Christoffer Sloth fra SDU Robotics og fortsætter:

– Det er meget nemt for en robot at flytte en ting fra et sted til et andet. Men det er straks mere kompliceret, når robotten skal sætte emner sammen i en samleproces.

Projektet har netop modtaget 10,5 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Øjner stort marked

Ifølge rapporten ‘Winning the Industry 4.0 Race’ fra Innovationsfonden er der risiko for, at danske virksomheder bukker under for høje lønomkostninger i den globale konkurrence, hvis de ikke automatiserer deres produktion.

Og det er ikke nødvendigvis lysten til at byde nye teknologier indenfor, der mangler, men mange danske virksomheder har små produktioner, hvor nutidens robotløsninger simpelthen ikke er rentable.

Danmarks største robotvirksomhed Universal Robots øjner da også et stort marked for en robot, som mestrer samleprocesser til perfektion og samtidig er nem at omprogrammere.

– Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret – især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling, siger Anders Billesø Beck, Innovation Manager hos Universal Robots, og fortsætter:

– Her passer vores samarbejdende robotter perfekt ind, da de helt fra starten blev udviklet med udgangspunkt i det danske marked, der jo i høj grad udgøres af små og mellemstore virksomheder, der har brug for fleksible robotløsninger.

Ingen gammeldags computer-kodning

Det helt centrale i projektet er, at robotten skal kunne programmeres af ikke-eksperter, for ved små produktioner er det for dyrt at hyre en programmeringsekspert til at omkode robotten.

– Målet er, at alle skal kunne kode vores robot. Den kodes til nye opgaver ved et samarbejde mellem robot og menneske: En medarbejder tager fat på robotarmen, og viser fysisk robotten den ønskede handling. Robottens computer lagrer mønsteret, og måske skal handlingen gentages et par gange, før robotten er helt skarp på den ønskede handling, siger Anders Billesø Beck.

Men samtidig med at programmeringen ikke længere foregår ved kodesprog på computeren, så må robotten ikke lave fejl. Teknologien skal have en høj succesrate på samleopgaverne.

– En del af teknologiens stabilitet ligger i, at kraftsensorer måler, om robotten rammer rigtigt i samleprocessen. Hvis robotten rammer forbi, når den skal sætte to emner sammen, så mærker sensorerne det og sender information til robottens computer, så robotten indstilles og forhåbentligt rammer rigtigt i næste forsøg, siger Christoffer Sloth fra SDU Robotics.

Partnere i projektet:

SDU Robotics
Teknologisk Institut
Odense Robotics
Terma

Skrevet i: Aktuelt, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

BranchenytTop20. 06. 2025

Det er kun knap 15 procent af iværksættere i Danmark, som ser sig selv i ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3 at de slet ikke identificerer sig som iværksætter. Spørger man Mads Vacszy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

AktueltMaterialerMiljø17. 06. 2025

95 lande er gået sammen bag en erklæring, som de kaldet “Nice Wake Up Call”. Nice henfører ikke til det engelske ord, men derimod til FN’s kommende havkonference i den franske by Nice. Den finder sted i august, og her skal verdens lande gå sammen om at forhandle den første, globale traktat om

Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

MaterialerMiljø06. 06. 2025

De er langt fra enige om, hvilken vej vi skal gå, når det handler om affaldssortering. Folkebevægelsen 1spand.nu vil, som navnet mere end antyder, have én spand til det hele, mens fx Plastindustrien mener, at kildesortering, som de fleste allerede kender, er vejen frem. På det kommende Folkemøde

Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

AktueltMaterialerMiljø02. 06. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag

Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

AktueltBranchenyt27. 05. 2025

For cirka 20 år siden lancerede virksomheden Krones deres første sleeve-applikator til porteføljen. Det fik navnet Sleevematic, og siden har man leveret 999 af dem. Nummer 1.000 er på vej. Den er ved at blive bygget på fabrikken i sydtyske Neutraubling, og skal videre til den italienske

Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

AktueltBranchenyt26. 05. 2025

Når de 45.000 deltagere ved årets Royal Run krydser målstregen, bliver de mødt af en velfortjent forfriskning, når der udleveres vand fra Kildevæld. Men vandflasken har i år en ekstra værdi. Pantværdien bliver nemlig omsat til støtte for et løbehold for børn og unge med særlige behov og fysiske

Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

AktueltMaterialerMiljø16. 05. 2025

Gamle udtjente stikkontakter blev omdrejningspunktet for dette års plastpris. Projektet CirkEL, som Schneider Electric Danmark, Teknologisk Institut, Ragn-Sells Danmark, Trebo og ELDAN Recycling står bag, vandt for deres metode til at genanvende gamle stikkontakter Traditionelt har

Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

AktueltMaterialerMiljø12. 05. 2025

Foreningen 1spand.nu er ude med en ny kampagnen #DelDitRod, som går ud på, at borgere via billeder på sociale medier skal vise, hvor bøvlet den nuværende kildesortering er, og hvor meget rod den kaster af sig. Formålet med kampagnen er at sætte fokus på den kompleksitet, mange oplever i

Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

AktueltMaterialer02. 05. 2025

Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende

Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

AktueltBranchenyt24. 04. 2025

Efter 12 år som formand for Plastindustrien, føler Søren Ulstrup, adm. direktør i SP Group, at det er tid til, at der kommer nye kræfter til.  - Man skal give faklen videre, mens der er momentum – og lige nu er det et godt tidspunkt at give plads til nye kræfter. Jeg er stolt af at have

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • Northern Grafics ApS

    Effektiv fjernelse af statisk elektricitet med ion blæsere – få styr på driftssikkerhed

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • HM Systems A/S

    Etikettering af 160 agurker i minuttet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • Northern Grafics ApS

    Ekstremt lette monteringssleeves / flexo printing sleeves – uden at gå på kompromis med levetiden

  • HM Systems A/S

    Fuldautomatisk etikettering optimerer produktionen hos fransk fødevarevirksomhed

  • HM Systems A/S

    Brugervenlige mærkningsløsning til emballage: Design. Print. Done.

  • Northern Grafics ApS

    Bedste Tip til Hvordan Man kan Neutralisere Statisk Elektricitet fra op til 1 Meters Afstand

  • Sealed Air

    Next-Level Cheese Packaging: Sealed Air’s CRYOVAC® AutoWrap Lite Delivers Efficiency and Sustainability

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

    20.06.2025

  • 95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

    17.06.2025

  • Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

    06.06.2025

  • Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

    02.06.2025

  • Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

    27.05.2025

  • Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

    26.05.2025

  • Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

    16.05.2025

  • Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

    12.05.2025

  • Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

    02.05.2025

  • Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

    24.04.2025

  • Musene skifter emballage-materiale over hele kloden – plast bliver udfaset til fordel for papir

    21.04.2025

  • Nu ryger plast-skruelåget på seks mio. kr. kartoner med yoghurt

    08.04.2025

  • Tidligere Cepos-direktør er med i bevægelse mod en enklere affaldshåndtering

    01.04.2025

  • To nye medarbejdere hos Pilz i Sønderborg

    01.04.2025

  • Vinterdæk er på vej som et krav – lovforslag lægger sig tæt op af vores nabolandes love

    28.03.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

InPak
Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik