• KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion
  • Klimateknologi

Plastproduktion01. 05. 2016 | Katrine Meyn

Plastens egenskaber er nøglen til genanvendelse

Plastproduktion01. 05. 2016 By Katrine Meyn

Hvordan opgraderer vi genbrugsplast, så den bliver en attraktiv råvare for industrien. Force Technology afholder løbende seminarer med fokus på nogle af disse udfordringer, som fx kryds-forurening af én plasttype med en anden type skaber.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Plast Panorama nr. 5, 2016 og kan læses uden illustrationer herunder.

Af Trine Erdal og Michael Pilgaard, Force Technology

Vi skal genanvende langt mere plastaffald i fremtiden. Det gælder særligt emballageaffald, hvor EU-Kommissionen har peget på plastemballage som et af de specifikke indsatsområder, hvor genanvendelsesprocenten skal op på 55 procent i 2025. Hvis målsætningen skal realiseres, skal en langt højere andel af plasten sorteres ud og oparbejdes, så den kan nyttiggøres som råvare i produktionen af nye produkter. Det stiller krav til hele værdikæden fra affald til råvare. Hvor de første trin i plastens rejse fra affald til råvare har fokus på indsamling og sortering af plasten i så rene fraktioner som muligt, har efterfølgende led i kæden fokus på at opgradere plasten, så den bliver en attraktiv råvare for industrien.

Urenheder i husholdningsplasten
De store mængder plastaffald kommer fra husholdningerne, men det er også disse fraktioner, det kan være sværest at anvende. Selv om det i dag er muligt at sortere plasten i meget rene fraktioner, kan der stadig være forskellige former for urenheder i materialet. Spørgsmålet er, hvad det er for urenheder og ikke mindst, hvilken betydning det har.
Under overskriften »Recycling of Plastic from household waste – how to overcome the challenges« afholdt Force Technology et seminar i marts med fokus på nogle af disse udfordringer. Et af de problemer, der kan være med genanvendt plast, handler om kryds-forurening af én plasttype med en anden plasttype. Ved hjælp af densitetssortering og/eller NIR-scannere kan man i dag sortere plasten i forskellige polymertyper og opnå meget høje renhedsgrader, men der kan stadig være rester af polymermateriale, som havner i den forkerte affaldsstrøm. Hvilken betydning har det eksempelvis, hvis en hovedfraktion af PE indeholder mindre mængder af PP eller omvendt? Eller hvis noget af den PP, som mange låg til vand/drikkeflasker er produceret af havner i det PET-materiale, som flaskerne er produceret af?

Kan vi forene det uforenelige?
En måde at imødekomme den type af »forureningsproblematikker« på er at anvende »compatibilizers«. En compatibilizer er et additiv, der kan tilsættes for, at to eller flere ikke-blandbare materialer kan omdannes til et mere homogent materiale med bedre egenskaber (se tekstboks). På seminaret havde vi blandt andet besøg af VKC-Centexbel fra Belgien, der har kigget på mulighederne og lavet forsøg med at anvende »compatibilizers« til at opgradere plasten. De præsenterede en række forsøg, der viste, at plastens mekaniske egenskaber kan forbedres væsentligt ved anvendelse af forskellige typer compatibilizers.
Forsøgene viste blandt andet, hvordan PP og PET (hhv. låg og flaske til sodavand) kan gøres kompatible, så plasttyperne ikke faseseparerer ved afkølingen, samt hvordan forskellige typer af compatibilizer i forskellig grad kan forbedre trækstyrke, brudstyrke og stivhed af plasten. Valg af compatibilizer vil være afhængig af plasttyperne, forureningsgraden og hvilke af de reducerede egenskaber, det er vigtigst at kompensere for.

Er compatibilizers fremtidens svar på høje genanvendelsesprocenter?
Det at kompoundere sig ud af et kompatibilitetsproblem er som sådan ikke nyt. Det har man eksempelvis gjort i forbindelse med udviklingen af specialiserede polymercompounds (fx lim). At arbejde med compatibilizers inden for genanvendelse af plast kan imidlertid være interessant set i relation til målsætningerne om at opnå høje genanvendelsesprocenter og mulighederne for at opgradere blandede/urene plasttyper. Her ligger der et potentiale for udviklingen af nye typer af compatibilizers med særlige kemiske egenskaber, der kan bidrage til at forene mere eller mindre uforenelige materialer. Udviklingen kan måske endda på sigt føre til udviklingen af nye klasser af polymerer på linje med SIS og SBS blok-copolymerer, der blev udviklet tilbage i midten af 1960’erne.

ResourceLAB
Force Technology har i 2016 lanceret ResourceLAB – et treårigt udviklingsinitiativ finansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation. Her vil vi i løbet af de kommende tre år arbejde med blandt andet polymerkompatibilitet, demonstrationscases og opgradering af råvarer med henblik på industriel anvendelse af genanvendt plast.

Hvad er compatibilizers?
Compatibilizers kan siges at være plastens svar på en emulgator. Ikke alle plasttyper er lige kompatible, dvs. blandbare. Ved manglende kompatibilitet vil plasten faseseparere under normale omstændigheder.
Der er to grundlæggende typer af compatibilizers:
● Typen der fungerer som emulgator og blot er kompounderet sammen med de uforenelige plasttyper
● Typen der kovalent binder to uforenelige polymerkæder sammen, så man får en blok-copolymer.
Hvor typen, der fungerer som en emulgator, i princippet kan bruges til alle typer polymerer, kræver den kovalente binding, at der er funktionelle grupper på polymererne, for at kunne binde enderne sammen.

Skrevet i: Plastproduktion

 

Seneste nyt fra redaktionen

Lettere at genanvende gamle vinger fra vindmøllerne

AktueltMaterialerMiljø17. 05. 2022

Ligesom med mange andre produkter, kan det meste af en vindmølle genanvendes eller genbruges. Men der er dog et hul. Det gælder det kompositmateriale, som vingerne produceres af. Det hul har DecomBlades lukket. En ny specifikation for bortskaffelse, gør det nemmere at adskille og genanvende

Nu bliver pant-emballagen hentet i elbil

AktueltMiljø16. 05. 2022

Pant-emballage er godt for både klima og miljø, men det sætter fordelen lidt tilbage, når den fragtes rundt i diesel-lastbiler. Og bedre bliver det ikke, når flere af bilerne kører inde i byerne, hvor der i forvejen er så rigeligt med diesel-os og andre ubehageligheder. Men nu sker der noget i

Millioner til grønne iværksætterevents

Branchenyt16. 05. 2022

En pulje på 5 mio. kr. skal sætte yderligere gang i dansk iværksætterkultur og Danmark som grøn iværksætternation. Vi har nogle dygtige iværksættere i Danmark, og dem skal vi have endnu flere af. Puljen her giver mulighed for at udbrede budskabet om, hvad danske iværksættere kan. Samtidig får vi

Opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast

Materialer16. 05. 2022

Finske Treston Group har lancerer Treston BiOX - en opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast. Det kulstofneutrale materiale i de nye opbevaringskasser kommer fra de finske virksomheder UPM Biocomposites og Woodly Oy. Selve kasserne er lavet af biomaterialet UPM Formi EcoAce, som mere end 90

Bæredygtig produktion kræver optimal ressource-udnyttelse

Branchenyt16. 05. 2022

De fleste virksomheder vil gerne være bæredygtige, men det kommer ikke af sig selv. Det er ofte hårdt arbejde, kræver konkrete, målbare, kommunikerbare og relevante mål, ligesom man skal have tilgang til den rette information, hvis man skal tage de gode beslutninger. Det er ofte ikke et problem i

Første lejer til kæmpestor logistik-park

BranchenytLogistik og lagerTop16. 05. 2022

Den første bygning, SC1, af byggeriet logistikparken E20 Park Copenhagen er klar til at tage imod den lejer. Lejeren bliver det populære, danske børnetøjsmærke Molo. Molo har sikret sig knap 6.000 kvadratmeter. Muligheden for at flytte ind i en teknisk moderne bygning, der er

Datamatrix-kode skal giver overblik over kommende vand-og spildevandsnet

MærkningMiljø16. 05. 2022

Et kodesystem på de nye vand- og spildevandsrør, der skal lægges i jorden som erstatning for de nuværende, skal sikre, at man ikke havner i den situation, man står i nu. Store dele af de over 100.000 kilometer rør har i jorden siden 1960´erne, men ny begynder man at se rørbristninger.

Sukkerroer er nøglen til ny papiremballage

FødevareemballageTop11. 05. 2022

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund

Snart skal du også kunne spise emballagen

AktueltFødevareemballage09. 05. 2022

Teknologisk Institut er sammen med fødevarevirksomheder og producenter af emballage gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken som afløser for produkter af plast, eller plastcoatet træ og pap.

Pakkegigant slår sig ned i Ringsted

Logistik og lager09. 05. 2022

Pakkegiganten GLS har gennem flere år haft tocifret vækst, og for at sikre den fortsatte vækstrejse er tiden kommet til at øge kapaciteten på Sjælland. Valget er faldet på Ringsted, der er centralt placeret midt på Sjælland. Her har GLS netop overtaget en grund på hele 80.000 m2. Det er med

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Lettere at genanvende gamle vinger fra vindmøllerne

    17.05.2022

  • Nu bliver pant-emballagen hentet i elbil

    16.05.2022

  • Millioner til grønne iværksætterevents

    16.05.2022

  • Opbevaringsboks lavet af træbaseret bioplast

    16.05.2022

  • Bæredygtig produktion kræver optimal ressource-udnyttelse

    16.05.2022

  • Første lejer til kæmpestor logistik-park

    16.05.2022

  • Datamatrix-kode skal giver overblik over kommende vand-og spildevandsnet

    16.05.2022

  • Sukkerroer er nøglen til ny papiremballage

    11.05.2022

  • Snart skal du også kunne spise emballagen

    09.05.2022

  • Pakkegigant slår sig ned i Ringsted

    09.05.2022

  • Vedligeholdelsesfrie kontrolrelæer

    09.05.2022

  • Værdikæderne gemmer ofte på store udledninger af CO2

    09.05.2022

  • Erhvervsdrivende undervurderer forbrugermærkninger

    09.05.2022

  • Slut med de dårlige betalingsvaner

    09.05.2022

  • Nu ruller Scanstar igen

    02.05.2022

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Invitation E-Commerce Solutions Showcase by Robatech
  • Packaging of rolls – 100% waterproof
  • 6-sided packaging – 100% dust and waterproof
  • SEALED AIR Paper Packaging Solutions
  • CRYOVAC Brand Darfresh food packaging brochure
Se alle ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

InPak
Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR