• LinkedIn
  • MESSER | MØDER | KURSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion

Plastproduktion01. 05. 2016 | Katrine Meyn

Ny test til måling af slipeffekter ved sprøjtestøbning

Plastproduktion01. 05. 2016 By Katrine Meyn

Nu kan man endelig sætte mål på slipeffekten af forskellige overfladestrukturer og forskellige typer af overfladebehandlinger på sprøjtestøbeværktøjer, som fx CrN-SS (Super-Slip) fra Tribologicentret.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Plast Panorama nr. 5, 2016 og kan læses uden illustrationer herunder.

Af centerchef Lars Pleth Nielsen og civilingeniør Henrik Horup Reitz, Tribologicentret, TI

Teknologisk Instituts Tribologicenter har i et konsortium sammen med danske Winther Mould Technology A/S og Novo Nordisk A/S samt tre udenlandske partnere i henholdsvis Schweiz (Département de physique Ecole d’ingénieurs et d’architectes) og Spanien (IK4-Tekniker og sprøjtestøbefirmaet Proinyec) testet, valideret og udviklet nye overfladebelægninger med det formål at sikre forbedrede slipegenskaber i sprøjtestøbeværktøjer.
Slipmekanismerne i en sprøjtestøbeproces er en rigtig kompliceret størrelse og afhænger ikke kun af plasttypen, geometrien og støbeparametrene, men også af blandt andet overfladens beskaffenhed, fx om den er gnistet, mikroblæst eller poleret, om processen involverer krymp omkring en kerne eller om overfladerne er blevet overfladebehandlet.
– I forskningsprojektet Super-Slip under Eurostars-programmet er vi kommet rigtig langt med at designe, udvikle og validere en testmetode til at kvantificere slipegenskaber i relevante geometrier, siger centerchef Lars Pleth Nielsen og civilingeniør Henrik Horup Reitz fra Teknologisk Instituts Tribologicenter.
– Alene det at måle afformningskræfterne reproducerbart har været noget af en opgave. Dette er nu lykkedes med så stor succes, at vi har indset, at alle testemner/kerner er nødt til at være deres egen reference. Dvs. målemetoden er nu så nøjagtig og reproducerbarheden så god, at vi begynder at kunne se forskel på de enkelte kerner, selv om de nominelt set er ens fremstillet, siger Lars Pleth Nielsen og Henrik Horup Reitz.
Sprøjtestøbeformen og måleprincippet med indbygget kraftmåler er udviklet af Winther Mould Technology A/S. Teknologisk Instituts Tribologicenter har udviklet de forskellige overfladebelægninger, der bliver testet. Den praktiske udførelse af støbetestene foregår hos Département de physique Ecole d’ingénieurs et d’architectes i Schweiz, mens modeltest og pilottest i sprøjtestøbning på virkelige emner foregår hos henholdsvis IK4-Tekniker og Proinyec i Spanien. De anvendte parametre under sprøjtestøbningen er valgt i samarbejde med Novo Nordisk A/S.

Der er tale om en meget omfangsrig testprotokol, der involverer fire forskellige plasttyper (PP, POM, ABS og TPU), flere forskellige typer af overfladefinish (laserteksturerede overflader, mikroblæste overflader, gnistede overflader, m.fl.) og en lang række forskellige overfladebelægninger.
– Det har været et langt forløb. Det har blandt andet været nødvendigt at ændre kernen, således at emnet har fået fire langsgående ribber (figur 1C). Dette er gjort for at stive emnet af, så det ikke løfter sig fra kernens overflade, når emnet bliver presset af kernen, fortæller Lars Pleth Nielsen og Henrik Horup Reitz.
– Uden disse fire langsgående finner var vi faktisk ikke i stand til at se effekten af overfladebehandlingen, idet den påførte afformningskraft blot ville få emner til at deformere væk fra overfladen, hvorfor selve vekselvirkningen mellem plast og den underliggende overflade bliver ubetydelig, siger de to.
– Efter alle disse knæbøjninger bliver man selvfølgelig rigtig glad, når det bliver muligt at måle en helt enorm og reproducerbar forskel i afformningskraften mellem fx et TPU-emne og en kerne hhv. med og uden Tribologicentrets CrN-SS-belægning (Super-Slip) som i tilfældet vist i figur 3.

Der ligger stadigvæk meget eksperimentelt arbejde samt et stort analysearbejde forude.
– Ikke desto mindre har vi i konsortiet udviklet en helt ny og innovativ in-situ metode til at evaluere effekten af overfladebehandlinger – måske endda som de første i verden ser vi nu overensstemmelse mellem det, vi ved virker i praksis, og det der rent faktisk nu også kan måles direkte i en sprøjtestøbeform. De første resultater er meget lovende (figur 4) og bekræfter vores erfaring fra dialog med vores mange kunder over hele verden. Vores kunder bekræfter, at det bliver tiltagende nemmere at afforme, når man går fra en ubehandlet ståloverflade til CrN Super-Dense (CrN-SD) eller tager skridtet fuldt ud med en CrN Super-Slip belægning (CrN-SS), siger Lars Pleth Nielsen og Henrik Horup Reitz.

Empiri er godt, men det er nu altid bedre at få reproducerbare tal på slipeffekten.
– Det er noget, vi i de kommende år kommer til at arbejde rigtig tæt med vores samarbejdspartner i Schweiz om. Det er jo en absolut nødvendighed at have tal på afformningskraften, hvis man skal gøre sig håb om at kunne udvikle nye og forbedrede overfladebelægninger. Blandt andet arbejder vi i øjeblikket intenst på at lancere en ny HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) kromnitrid, CrN-HiPIMS, der er ca. 20 procent hårdere end en traditionel CrN, samtidig med at den er både tættere, mere defektfri og mere glat, siger Lars Pleth Nielsen og Henrik Horup Reitz fra Tribologicentret.
Det er i denne forbindelse værd at bemærke, at en kromnitridbelægning (CrN) ikke bare er en kromnitridbelægning (se figur 5). Alle PVD-belægninger vil variere fra udbyder til udbyder. Derfor vil fx CrN, DLC og TiAlN være meget forskellige. Egenskaberne af belægningerne vil afhænge meget af den benyttede procesteknologi og de anvendte procesparametre.
– Det er her Tribologicentrets mangeårige erfaring kommer til nytte, og vi har i flere år brugt meget energi på at optimere vores forskellige belægningsfamilier, udtaler Lars Pleth Nielsen.
– I Tribologicentret har vi valgt udelukkende at satse på den såkaldte magnetron sputterteknologi, da den giver nogle af de bedste forudsætninger for at lave belægninger med få defekter og generelt gode egenskaber, siger Lars Pleth Nielsen og Henrik Horup Reitz. Det er også en meget fleksibel teknik, selv om den måske ikke er lige så hurtig som fx den såkaldte arc-teknologi. Som et eksempel ses det, at en CrN-belægnings krystalstruktur og søjlevækst kan ændres signifikant ved at variere blandt andet mængden af kvælstof (N2) under belægningsprocessen. Det er klart, at sådanne ændringer vil have en enorm indvirkning på belægningens mekaniske og kemiske/fysiske egenskaber ikke mindst dens performance med hensyn til afformning i en sprøjtestøbeproces.

3-årigt Eurostars projekt
Projektpartnere:
● Teknologisk Institut, Tribologicentret (DK)
● Winther Mould Technology A/S (DK)
● Novo Nordisk A/S (DK)
● Département de physique Ecole d’ingénieurs et d’architectes (Ch)
● IK4-Tekniker (Es)
● Proinyec (Es)

Skrevet i: Plastproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

BranchenytTop20. 06. 2025

Det er kun knap 15 procent af iværksættere i Danmark, som ser sig selv i ”Løvens Hule”-typen. Faktisk svarer næsten 1/3 at de slet ikke identificerer sig som iværksætter. Spørger man Mads Vacszy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland og forfatter til bogen ”Iværksættertyper”, så skaber

95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

AktueltMaterialerMiljø17. 06. 2025

95 lande er gået sammen bag en erklæring, som de kaldet “Nice Wake Up Call”. Nice henfører ikke til det engelske ord, men derimod til FN’s kommende havkonference i den franske by Nice. Den finder sted i august, og her skal verdens lande gå sammen om at forhandle den første, globale traktat om

Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

MaterialerMiljø06. 06. 2025

De er langt fra enige om, hvilken vej vi skal gå, når det handler om affaldssortering. Folkebevægelsen 1spand.nu vil, som navnet mere end antyder, have én spand til det hele, mens fx Plastindustrien mener, at kildesortering, som de fleste allerede kender, er vejen frem. På det kommende Folkemøde

Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

AktueltMaterialerMiljø02. 06. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag

Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

AktueltBranchenyt27. 05. 2025

For cirka 20 år siden lancerede virksomheden Krones deres første sleeve-applikator til porteføljen. Det fik navnet Sleevematic, og siden har man leveret 999 af dem. Nummer 1.000 er på vej. Den er ved at blive bygget på fabrikken i sydtyske Neutraubling, og skal videre til den italienske

Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

AktueltBranchenyt26. 05. 2025

Når de 45.000 deltagere ved årets Royal Run krydser målstregen, bliver de mødt af en velfortjent forfriskning, når der udleveres vand fra Kildevæld. Men vandflasken har i år en ekstra værdi. Pantværdien bliver nemlig omsat til støtte for et løbehold for børn og unge med særlige behov og fysiske

Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

AktueltMaterialerMiljø16. 05. 2025

Gamle udtjente stikkontakter blev omdrejningspunktet for dette års plastpris. Projektet CirkEL, som Schneider Electric Danmark, Teknologisk Institut, Ragn-Sells Danmark, Trebo og ELDAN Recycling står bag, vandt for deres metode til at genanvende gamle stikkontakter Traditionelt har

Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

AktueltMaterialerMiljø12. 05. 2025

Foreningen 1spand.nu er ude med en ny kampagnen #DelDitRod, som går ud på, at borgere via billeder på sociale medier skal vise, hvor bøvlet den nuværende kildesortering er, og hvor meget rod den kaster af sig. Formålet med kampagnen er at sætte fokus på den kompleksitet, mange oplever i

Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

AktueltMaterialer02. 05. 2025

Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende

Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

AktueltBranchenyt24. 04. 2025

Efter 12 år som formand for Plastindustrien, føler Søren Ulstrup, adm. direktør i SP Group, at det er tid til, at der kommer nye kræfter til.  - Man skal give faklen videre, mens der er momentum – og lige nu er det et godt tidspunkt at give plads til nye kræfter. Jeg er stolt af at have

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Northern Grafics ApS

    Effektiv fjernelse af statisk elektricitet med ion blæsere – få styr på driftssikkerhed

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • HM Systems A/S

    Etikettering af 160 agurker i minuttet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • Northern Grafics ApS

    Ekstremt lette monteringssleeves / flexo printing sleeves – uden at gå på kompromis med levetiden

  • HM Systems A/S

    Fuldautomatisk etikettering optimerer produktionen hos fransk fødevarevirksomhed

  • HM Systems A/S

    Brugervenlige mærkningsløsning til emballage: Design. Print. Done.

  • Northern Grafics ApS

    Bedste Tip til Hvordan Man kan Neutralisere Statisk Elektricitet fra op til 1 Meters Afstand

  • Sealed Air

    Next-Level Cheese Packaging: Sealed Air’s CRYOVAC® AutoWrap Lite Delivers Efficiency and Sustainability

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Innovative borgere bliver overset – kun 15 procent af dem ser sig som ”Løvens Hule”-typen

    20.06.2025

  • 95 lande sammen i en fælles erklæring med krav om ambitiøs global plast-aftale

    17.06.2025

  • Tre brancheforeninger går i clinch med 1spand.nu på Folkemødet om affaldssortering

    06.06.2025

  • Første anlæg til genanvendelse af bleer på vej – skal udvinde plast og cellulose

    02.06.2025

  • Krones fejrer en speciel milepæl – Sleevematic nummer 1.000 er på vej

    27.05.2025

  • Panten fra Royal Run i København går til særligt løbehold for børn og unge

    26.05.2025

  • Genanvendelse af plasten fra stikkontakter løb med dette års plastpris

    16.05.2025

  • Plastindustrien går i rette med tanken bag ny kampagnen om bare én spand til sortering

    12.05.2025

  • Patenteret ultralydsteknologi forbedrer tørringsprocesserne i emballageindustrien

    02.05.2025

  • Formand for Plastindustrien giver faklen videre efter 12 år på posten

    24.04.2025

  • Musene skifter emballage-materiale over hele kloden – plast bliver udfaset til fordel for papir

    21.04.2025

  • Nu ryger plast-skruelåget på seks mio. kr. kartoner med yoghurt

    08.04.2025

  • Tidligere Cepos-direktør er med i bevægelse mod en enklere affaldshåndtering

    01.04.2025

  • To nye medarbejdere hos Pilz i Sønderborg

    01.04.2025

  • Vinterdæk er på vej som et krav – lovforslag lægger sig tæt op af vores nabolandes love

    28.03.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

InPak
Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik