
Handlen på nettet eksploderet, og det samme er handlen med kopivarer. Tal fra den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, viser, at 18 procent af de unge danskere mellem 15 og 24 år, ikke aner, at de kan være i færd med at købe kopi-varer.
Endnu flere har været i tvivl om, hvorvidt et produkt, de har købt, var ægte. Nemlig 27,6 procent af de unge, mens 19,3 procent. af danskerne på tværs af alder har været i tvivl om, hvorvidt et produkt, de har købt, var ægte eller falsk.
For at få de unge forbrugere til at stoppe med at købe falske varer lancerede Patent- og Varemærkestyrelsen, i anledning af Verdens Anti-piratkopieringsdag den 8. juni, en ny digital kampagne, der hedder ’Check the tag’.
Sammen med en række kendte influencers, som Anna Briand og Frederik Trudslev, sætter kampagnen fokus på risikoen for at støtte organiseret kriminalitet og på hvilke tegn, der kan være med til at afsløre, hvad der er en kopi, og hvad der er ægte.
Med kampagnen opfordrer vi unge til at se sig godt for, inden de med et hurtigt klik får købt en kopivare på nettet. Det, der kan se fint og flot ud, kan vise sig at have en bagside, der kommer til syne, hvis man undersøger, hvor varen egentlig stammer fra. De kriminelle bagmænd bliver dygtigere og dygtigere, og det er let at overse, at en vare er falsk, og at den derudover kan gemme på andre typer af alvorlig kriminalitet som fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, dokumentfalsk og menneskehandel. Men ved at se efter få tegn, kan du undgå at komme til at købe en kopivare og i stedet vælge den ægte, siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Det ulovlige salg af kopivarer er en omfattende og lukrativ forretning. Engang var det luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – fx også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik.
Kampagnen består blandt andet af kampagnebilleder, som en række influencers poster på Instagram med et tag, som de unge opfordres til at tjekke.
På den måde synliggøres sammenhængen imellem kopivarer og andre former for alvorlig kriminalitet som eksempelvis narko- og menneskehandel.
Et andet element ved kampagnen er en video, der forklarer fem tegn ved kopivarer, som de unge kan bruge til at spotte en kopivare og vælge den ægte i stedet. Kampagnen serverer også en håndfuld fakta om den skjulte bagside ved kopivarer.
Kilde: Patent- og Varemærkestyrelsen