
Måske er videnskaben kommet et stort skridt nærmere mod effektivt at kunne fjerne plastaffald. Et naturligt forekommende enzym, fundet i Japan for nogle år siden, viser sig at kunne nedbryde PET, men i forbindelse med en planlagt mutering af enzymet (PETase), viste det sig, at man havde fremstillet et enzym, der havde en forbedret effekt.
Det var en række forskere fra University of Portsmouth og US Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL), som ville undersøge strukturen af det naturlige enzym, fordi det umiddelbart ligner et andet enzym, cutinase. Men det havde også nogle usædvanlige træk blandt andet et meget åbent, aktivt sted, der kan rumme kunstigt fremstillede polymerer i stedet for de naturlige som fx cutin, der findes på overfladen af blade.
Det meget aktive sted på enzymet kunne indikere, at det er udviklet, fordi det befandt sig i et meget PET-holdigt miljø, og for at teste den hypotese ville forskerne mutere det. Men i stedet for at ende op med et svar på det spørgsmål, endte man med et enzym, hvor nedbrydningseffekten var forbedret. Ikke i imponerende målestok, men derimod på en måde, som giver håb om, at man i løbet af de kommende år vil se et reelt industrielt fremstillet PETase.
-Ingeniørprocessen er meget den samme som for de enzymer, der i øjeblikket bruges i vaske- og rengøringsmidler og til fremstillingen af biobrændstoffer. Teknologien eksisterer altså, og derfor er der gode muligheder for, at vi i løbet af de kommende år vil se levedygtige industrielle processer, hvor vi kan nedbryde PET, måske også PEF, PLA og PBS, til de oprindelige byggesten, vurderer professor John McGeehan fra University of Portsmouth.