
Vi er en nation af on-line handlere. Det står klart efter de seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser, at næsten 80 procent af danskerne handler online.
Dermed har den høje andel af online-handlen, der naturligt opstod som følge af corona, stort set holdt i sig. Der er kun registreret en lille tilbagegang.
I 2022 havde 78 % af de 16-74-årige handlet varer online de seneste tre måneder, da de blev spurgt i forbindelse med undersøgelsen til Danmarks Statistiks publikation It-anvendelse i befolkningen 2022. I 2012 gjaldt det 60 % af befolkningen.
– Internethandel har været støt stigende i mange år. Under COVID-19-pandemien tog stigningen fart, og flere fik øjnene op for online handel. Nu ser vi et fald fra 2021 til 2022, som hovedsageligt skyldes, at vi køber mindre takeaway, efter restauranter og caféer igen må servere mad og drikke. Alligevel er niveauet højere end før COVID-19, siger Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Når danske forbrugere køber på nettet, er det især tøj, sko og accessories, de modtager med posten. I 2022 bestilte 69 % af dem, der havde handlet online inden for de seneste tre måneder, varer i denne kategori.
Samlet set er digitale tjenester dog mere populære end beklædningsgenstande og blev købt af 89 % af online-shopperne. Herunder findes varer, der ikke er fysiske, såsom abonnementer til streaming af serier og film, adgang til e-bøger, billetter til fx biografer og koncerter samt online spil. 64 % købte adgang til film og serier, hvilket gør kategorien til den mest populære inden for digitale tjenester og den næstmest populære inden for online handel i alt efter tøj, sko og accessories.
Med den øget handlen følger desværre over øget svindel. I 2019, hvor de seneste tal fra Eurostat er fra, blev 3 % af de danskere, der handlede online, udsat for svindel. Det er på niveau med EU-gennemsnittet. I 2017 lød tallet for danskere, der var blevet svindlet, på 2 %.
Med 11 % af de e-handlende er Malta det land, hvor flest EU-borgere kom galt afsted og blev svindlet i forbindelse med internethandel i 2019 .
I 4. kvartal 2022 steg svindelen med danske betalingskort efter en faldende tendens siden 2016, viser tal fra Nationalbanken. Niveauet er dog fortsat lavere end i 2016, hvor danske betalingskort blev misbrugt i forbindelse med internethandel 95.000 gange for samlet 86 mio. kr. i 1. kvartal. Syv år senere i 1. kvartal 2023 var antallet halveret til 50.000 misbrug for samlet 60 mio. kr.
Størstedelen af svindlen med danske betalingskort sker ved handler, hvor betalingen går til udlandet. I 2022 stod denne type svindel for 89 % af værdien, der blev svindlet for.
Kilde: Danmarks Statistik