
Danske kvinder er langt fra så opfindsomme som mænd. Det viser en omfattende gennemgang af alle europæiske patentansøgninger fra perioden 1978 til 2019.
Her er kun 12 procent af danske ansøgninger fra kvinder, og det placerer os på en lidt halvkedelig 23. plads ud af 34, og langt efter toppen af listen, hvor lande som Letland (30 %), Portugal (27 %), Kroatien (26 %) og Spanien (21 %) befinder sig.
Listen afslører ikke, hvor mange patenter danske kvinder stod bag i de år – kun af de haltede gevaldigt efter mændene set i dansk kontekst. Derfor kan de godt være langt mere fremme i skoene end til en 23. plads i antal patenter, for generelt er Danmark godt med på patentfronten.
Men uagtet det forhold, så er skævvridningen et problem, mener man hos Patent- og Varemærkestyrelsen, der vil have lang flere kvinder med
– Danmark bør ikke ligge som en blød mellemvare i Europa, når det gælder kvinders entreprenørskab og muligheder for at gøre karriere inden for forskning og innovation. Vi skal have flere kvinder med på innovationsvognen, siger Rune Lorentzen, kontorchef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Vi er dog ikke alene om det skæve forhold. Lige efter os, på en 24. plads, finder vi Sverige, og Schweitz indtager 26. pladsen.
Bundproppen udgøres af Tyskland, Liechtenstein og Østrig.
– Der findes lige nu et stort og uforløst potentiale, og det er rigtig ærgerligt. I Danmark lever vi af patenteret innovation. Patenter stiller virksomheder stærkere, når de skal skabe vækst og flere arbejdspladser, men hvis vi ikke får flere kvinder med, så risikerer Danmark at stå langt svagere i den internationale konkurrence, siger Rune Lorentzen.
Regeringen lancerede i 2021 en patentvoucher-ordning, der giver økonomisk tilskud til omkostninger relateret til en patentansøgning. Formålet med ordningen er at lette særligt små og mellemstore danske virksomheders mulighed for at få et patent på deres opfindelser.
Kilde: Patent- og Varemærkestyrelsen