33 forskere fra Brunel-universitetet i London slår nu alarm i en artikel, der er offentliggjort i Environmental Health. Det handler om alt for mange og farlige kemikalier i fødevareemballager, og de mener, der er behov for at handle nu.
– Næsten alle, der spiser mad, udsættes for kemikalier, der har været i kontakt med maden. Nogle kemikalier vides at være farlige, mens mange ikke er testet eller endda helt ukendte. Den fælles erklæring, som vi nu udgiver, skal fungere som et wake-up call, siger Jane Muncke, administrerende direktør for Food Packaging Forum og medforfatter til erklæringen.
Forskernes konklusioner er baseret på 1.200 videnskabeligt gennemgåede artikler og fremhæver syv specifikke områder i fødevareemballage, hvor hurtig handling er nødvendig. Især fremhæves den stigende genanvendelse, der kan resultere i øgede koncentrationer af kemikalier i emballage og emballagematerialer.
– Der er smuthuller i lovgivningen, der kun er kendt af de eksperter, der arbejder på dette specifikke område. Det er især vigtigt at fremhæve dette spørgsmål nu, når der gøres en stor indsats for at indføre en cirkulær økonomi. Genbrugsprocesser kan øge niveauerne af eksisterende kemikalier, der derefter migrerer fra emballage til mad. Dette aspekt skal tages i betragtning allerede på designstadiet for løsninger, der skal være virkelig bæredygtige, siger Dr. Olwenn Martin, lektor i Global Challenges ved Brunel University London og medforfatter til erklæringen.
Forskerne fandt, at der i dag er omkring 12.000 forskellige kemikalier, der bruges i mademballage, og at mange af disse ikke er blevet testet tilstrækkeligt for potentiel toksicitet. Selv om nogle kemikalier, såsom BPA (Bisphenol A), er blevet undersøgt godt, er der stadig betydelige og alvorlige huller med hensyn til kemikalier i fødevareemballage.
– Kemisk migration fra kontaktprodukter og emballagetyper til fødevarer skal håndteres systematisk, og alle farlige stoffer fjernes – ikke bare erstattes med andre, mindre godt studerede kemikalier, der viser sig at være beklagelige erstatninger, påpeger Jane Muncke.