Plastaffald kan indsamles, bearbejdes, granuleres og genbruges som fiberrør i et kredsløb. Hans Følsgaard A/S tilbyder et attraktivt alternativ til virksomheder med grønne ambitioner.
-Dækbånd til fiberinstallationer kan vi allerede levere i genbrugsmaterialer, så hvorfor ikke også selve fiberrørene?
Sådan spurgte Mikkel Steinmetz, der er Technical Manager hos Hans Følsgaard A/S, sine kolleger, og den udfordring kunne de ikke lade ligge. Og virksomheden tilbyder nu fiberrør i genbrugsmaterialer. Populært sagt kan plastemballage få et nyt liv, hvor det ikke pakker mad og drikkevarer ind, men højteknologisk fiber.
Den genbrugsplast, som ellers risikerede at forurene naturen, bliver samlet ind, renset, bearbejdet og findelt til granulat, der kan bruges til at støbe nye rør. Mikkel Steinmetz er overbevist om, at dette gennemtænkte kredsløb vil have appel til virksomheder med en klar miljøpolitik, men der er også udfordringer, der skal tackles.
Hele regnestykket skal give mening
Det er afdelingen for Telecom hos Hans Følsgaard, der arbejder med fiberkabler og -rør, hvor virksomheden har en fremtrædende position på markedet i både ind- og udland. Og man er meget opmærksom på, at der ligger et indviklet regnestykke til grund for brugen af genbrugsplast.
Indsamling, transport, bearbejdning, granulering og produktion er alt sammen vigtige faktorer, der skal optimeres og afbalanceres i forhold til at vælge genbrugsplast frem for den såkaldte jomfruplast.
-Det er i sidste ende kundens ambitioner og ønsker, der afgør valget. Det gælder også for leveringen, hvor vi kan tilbyde genanvendelige tromler eller engangstromler, supplerer Mikkel Steinmetz.
Kompromisløse produktegenskaber
Fiber skal kunne blæses ind i rørene med 16 bar i en halv time uden problemer. Det skal også have de lovede egenskaber med hensyn til fx bøjningsevne og langtidsholdbarhed, hvad enten det er produceret af genbrugsplast, af re-granulat eller af jomfruplast.
-På dette punkt går vi naturligvis ikke på kompromis, så fiberrørene af genbrugsplast bliver gennemtestet, så de overholder kravene ved udrulning, siger Mikkel Steinmetz og slutter:
-Nu glæder vi os til at præsentere markedet for de nye muligheder, der flugter godt med den grønne omstilling.”