Alt for meget mad ryger ud som følge af dato-mærkningen. Vurderingen er, at ud de 88 mio. tons mad, der spildes om året i EU som samlet set, skyldes de cirka 8 mio. tons dato-mærkningen.
Altså at forbrugerne enten ikke køber produkter eller selv smider dem ud, blot fordi en dato fortæller, at nu er den dårlig, i stedet for selv at foretage en vurdering af, om det faktisk er tilfældet.
Derfor vi EU-Kommissionen tage et kig på reglerne for dato-mærkningen, og komme med et udspil sidst på året.
Det falder datomæssigt sammen med det danske klimamærke, der også ventes at blive præsenteret sidst på året.
Flere lande er i øvrigt allerede i gang med at bløde op. I Norge har siden 2018 haft tekster som “Bedst før, ofte godt efter” eller “ikke dårligt efter”, der skal forhindre, at fuldt spiselig mad ryger på porten.
Ikke alle dato-mærkninger bliver fjernet eller lagt op til, at forbrugerne selv skal vurderer tilstanden af det pågældende produkt. Det gælder fødevarer, der er let fordærvelige og som kan give fødevareforgiftninger. Her vil der være oplyst en dato, der fortæller, at fødevaren ikke skal anvendes efter den pågældende dato.
Kilde: Euronews.com