
Ryger computere, telefoner og tablets også ud efter 2-3 år i jeres virksomheder?
I så fald er I langt fra alene, for i følge en YouGov-undersøgelse foretaget på vegne af Panasonic, har mange virksomheder en fast cuklus omkring fornyelse af IT-udstyr.
Det har den konsekvens, at fuldt ud brugbart udstyr bliver skiftet ud – ofte efter blot en 2-3 år.
Men sådan bør det ikke være, påpeger Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic Toughbook.
Han understreger, at de nyeste eksempler af IT-udstyr sagtens kan holde i fem år. Men i følge Panasonics undersøgelse går der kun 2-3 år i 57 procent af danske virksomheder, før der bliver indkøbt nyt IT-udstyr.
– Området har brug for opmærksomhed, fordi der er et stort bæredygtighedspotentiale i at få virksomhederne til at bryde deres vaner omkring teknologiopdateringer En del af løsningen på klimakrisen hænger sammen med at forlænge levetiden på teknologiprodukter og at genanvende dem frem for at blive ved med at bruge, smide væk og købe nyt, tilføjer han.
At emnet i høj grad også har international fokus bliver understreget af, at Europa-Kommissionen i september offentliggjorde et nyt lovforslag, der forpligter producenter af smartphones og tablets til at stille reservedele og softwareopdateringer til rådighed i mindst fem år.
Lovforslaget har til formål at sikre, at mobiltelefoner og tablets er designet til at være energieffektive og langtidsholdbare, så forbrugerne nemt kan reparere, opgradere og vedligeholde dem, og ikke mindst at det er muligt at genbruge og genanvende enhederne.
Lovforslaget blev stillet som følge af, at europæiske forbrugere ifølge EU ofte smider mobiltelefoner og tablets ud for tidligt, og at enhederne ikke bliver hverken brugt eller genbrugt tilstrækkeligt. Fordi det koster mange ressourcer og meget energi at fremstille ny elektronik, er der store gevinster at hente ved at forlænge levetiden. Ifølge EU vil miljøeffekten af at forlænge levetiden for smartphones og tablets fra to-tre år til fem år svare til at fjerne fem millioner biler fra vejene.