Verdens største lakseproducent er afhængig af central vakuum

I Ustka, Polen, behandler Morpol S. A. 60.000 tons frisk laks om året i verdens største laks forarbejdningsanlæg. Den ultramoderne fabrik bruger de nyeste teknologier og udstyr til alle trin fra trimning, filetering til emballering. De forskellige produkter er pakket på forskellige linjer udstyret med termoformende emballeringsmaskiner eller bakkeforseglere. Vakuumforsyningen leveres med i alt fire centrale vakuumsystemer, der arbejder med vakuumpumper fra Busch.

Morpol S. A. blev grundlagt i byen Ustka på den polske kyst af Østersøen i 1996 og har været dedikeret til lakseproduktion siden 1998. I dag arbejder 3.500 medarbejdere på det 8000 kvadratmeter store produktionsanlæg. De behandler 150 til 180 tons frisk laks om dagen. De vigtigste produkter er varme og koldt røget lakse specialiteter og frisk laks i strimler eller fileter (figur 1). Morpol har været medlem af Marine Harvest ASA koncernen siden 2013.

80 % procent af den frisk slagtede laks importeres direkte fra Norge. Virksomheden behandler også laks fra off-shore anlæg i Skotland og Canada. Laksen behandles senest to dage efter slagtningen, og forarbejdning tager højst to yderligere dage afhængig af produktet. Dette giver Morpol mulighed for at tilbyde friske produkter af høj kvalitet. Lakse specialiteter sælges over hele verden til supermarkedskæder og discountbutikker. Pakkerne sælges som private label, og mærkes efter individuelle kundekrav. Kunden bestemmer også, hvilken type emballage der anvendes, forudsat at vakuumemballage eller emballage i en beskyttende atmosfære (MAP) er mulig. Både termoformende emballeringsmaskiner og bakkeforseglere anvendes på de forskellige emballeringslinjer.

På grund af størrelsen af anlægget og de tilknyttede lange afstande mellem de enkelte emballagelinjer (figur 2) besluttede den Tekniske chef Miroslaw Nojek at installere i alt fire centraliserede vakuumpumpeanlæg. Hver af dem er udstyret med R 5 lamelvakuumpumper og Panda vakuum boostere. Disse fire centraliserede systemer står hver især i separate rum og adskilt fra de afkølede, hygiejniske følsomme produktionsrum. Miroslaw Nojek ønskede at bruge denne opsætning for at forhindre, at spildvarmen fra vakuumpumper at kommer ind i produktionsområderne, der afkøles til 10°C, ellers vil strømmen til klimaanlægget blive øget for at opretholde rummets temperatur. Et yderligere argument var, at dette ville gøre det muligt at udføre vedligeholdelsesarbejde på vakuumsystemerne under drift uden at kræve vedligeholdelsespersonale at komme ind i produktionsområderne.

Alle fire centrale vakuumsystemer opstilles efter samme princip. Den eneste forskel er størrelsen på vakuumpumperne der blev brugt (figur 3). For at generere vakuummet til formning under anvendelse af termoformende emballeringsmaskiner anvendes der i hvert tilfælde en individuel R 5 lamelvakuumpumpe, da kun et relativt groft vakuum på 150 millibarer er påkrævet.
Denne individuelle vakuumpumpe er forbundet til emballeringsmaskinerne ved hjælp af rørledninger og sikrer et konstant vakuumniveau.

Et tre-trins koncept bruges til at generere vakuummet til evakuering af emballagen i forseglingsstationerne. Dette muliggør meget effektiv evakuering og de korteste cyklustider. I dette tilfælde fungerer en R 5 lamelvakuumpumpe som en bagpumpe. Når det har genereret et vist vakuumniveau i rørledningen, aktiveres Panda vakuum boosteren automatisk og øger således både pumpens hastighed og vakuumniveauet (fig.). Denne metode opnår og opretholder et permanent vakuumniveau på 5 millibars i rørledningen. En ekstra Panda vakuum boosteren er placeret direkte inde i emballeringsmaskinen tæt på tætningsstationen.Den tændes automatisk, når evakueringsprocessen begynder. Dette øger pumpens hastighed i en begrænset periode og fremmer hurtig evakuering af emballagen, så cykeltiderne kan gøres endnu kortere. Nogle gange pakkes produkter på Morpol ved hjælp af beskyttelsesgas (MAP). I dette tilfælde er den anden vakuum booster ikke nødvendig, fordi det krævede vakuumniveau ikke er så højt, når emballagen fyldes med en gasblanding af nitrogen og carbondioxid.

Morpol har arbejdet tæt sammen med vakuumspecialisterne fra Busch i over 15 år. I løbet af denne tid har partnerskabet ikke kun været begrænset til levering af vakuumpumper, men har også medtaget konsultation for alle vakuumteknologiske problemer. Busch udfører også halvårlig vedligeholdelse på alle vakuumpumper. Miroslaw Nojek udtrykte han glæde ved det gode samarbejde og høj pålidelighed af Busch vakuumpumper. Ifølge Miroslaw Nojek var brugen af lamelvakuumpumper fra en polsk producent i en periode ikke tilfredsstillende, fordi disse pumper viste sig at være mindre robuste og ikke kunne håndtere de mange on/off-cyklusser drift.

Vil du høre mere om R5 og dens muligheder kan du kontakte Busch,
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.