Strækfolie af sukkerrør

Den nye folietype, kaldet BiGreen, består af op til 60% biobaseret materiale.

Folierne er produceret ved hjælp af monomer fra vedvarende kilder – herunder sukkerrør, hvilket gør dem langt mere CO2 venlige.
Folien opretholder alle tekniske egenskaber inklusiv de høje funktionelle standarder, som de almindelige folier, men med den store forskel, at de har et positivt CO2-indtryk.
Dette skyldes, at sukkerrøret absorberer CO2, når det dyrkes.

Hos den lille emballagevirksomhed Vangby A/S har miljøet høj prioritering, og genanvendelighed er en stor del af den daglige tankegang.
Derfor er deres produktprogram, inklusiv BiGreen, også præget af forbrugsvarer, der giver mening for miljøet og mulighed for at genanvende.

Af samme grund er det vigtigt for Vangby at samarbejde med leverandører, som har fokus på genanvendelighed – ikke mindst ved deres luftpuder.
Filmtypen hertil består af polyethylen samt minimum 50 procent genanvendt materiale. Luftpuderne kan i øvrigt bruges igen og igen.

Og faktisk har plast stort potentiale for at blive genanvendt.

At genanvende plast giver besparelser af både CO² og råstofressourcer, og for hver 1 million tons plast, der bliver genanvendt, svarer det til at tage 1 million. biler af vejen målt på CO² -udledning alene.
I mere håndgribelige tal svarer det til, at for hvert kilo plastik, man kan genbruge, i stedet for at brænde, spares miljøet for 1,8 – 2 kilo CO².

Også på papirfronten har genbrug stor prioritering for Vangby. Deres papirfyld er fremstillet af 100% genbrugsmateriale og den eneste af sin slags, der har opnået det tyske miljømærke ”Blaue Engel”.

Når papir fremstilles af genanvendt papir i stedet for træ, bruges meget mindre energi. Der spares omkring 2.200 kg CO² for hver gang, der genanvendes 1.000 kg papir. Hvis papiret i stedet brændes, spares der stadig CO², men kun ca. 220 kg pr. ton affald.

Alt dette betyder også, at Vangby har valgt at fokusere på ikke sammensatte produkter i deres materialesortiment netop for at gøre genbrug så simpelt og enkelt som muligt!
De har blandt andet har fravalgt at forhandle PVC-holddige produkter, som i øvrigt kan virke hormonforstyrrende, og så tager de ydermere stærk afstand fra OXO og produkter indeholdende dette.

OXO-plast har fået betegnelsen som bionedbrydelig, men desværre efterlader den i stedet skadelige mikroplastfragmenter i forbindelse med nedbrydningsprocessen.

Jakob Vangby, CEO, udtaler:

“I forhold til OXO er meldingen så klar fra samtlige vidende instanser, at det for Vangby er helt naturligt, at vi fravælger OXO-holddige materialer.
Vi mener med dette skridt at kunne bidrage til den rigtige retning for vores fælles miljø”.

Dette understøttes i særdeleshed af Europaparlamentet samt flere organisationer, som arbejder for at forbyde brugen af OXO-nedbrydeligt plastik.
Læs mere om det her og her.

Vil du læse mere om Vangbys holdning til genanvendelighed og valg af produkter, kan du læse mere her.