Pneumatisk transport og afgasning i plast produktion

Aquatherm er den førende verdensomspændende producent af PP-R (polypropylen) rørsystemer til anlæg og bygninger. På deres Attendorn fabrik er Aquatherm afhængig af MINK klovakuum teknologi fra Busch Vacuum Solutions til materialetilførsel fra deres eksterne siloer til ekstruderingslinierne samt til afgasning af smeltet materiale i skruesektionerne i ekstruderen.
De bruger udelukkende MINK vakuumpumper igennem hele produktionsprocessen.

Aquatherm er den førende verdensomspændende producent af plastrørledningssystemer fremstillet af PP-R (fig. 1). Anvendelsesområder inkluderer drikkevand, varmesystemer, sprinkleranlæg, klimaanlæg og køleteknologi samt overfladevarme- og kølesystemer. Produktsortimentet omfatter mere end 17.000 artikler fordelt på syv produktlinjer. Aquatherms produkter findes i en lang række bygninger og skibe over hele verden. Disse inkluderer Kranhaus i Köln, forskellige steder i Athen, Beijing, Sydney og Vancouver; adskillige tophoteller og resorts, blandt andet Hyatt, Hilton og Marriott, samt AIDA krydstogtskibe.

For at sikre tilgængelighed og tæt kontakt på alle markeder,  arbejder Aquatherm tæt med mangeårige partnere i over 70 lande. Virksomheden beskæftiger mere end 600 ansatte i Tyskland, Italien, England, USA og Canada. Virksomheden producerer udelukkende på deres hovedkvarter i Attendorn og i Radeberg, begge i Tyskland. I dag administreres familieselskabet, der blev grundlagt i 1973, af anden generation.

For over 20 år siden begyndte Aquatherm at skifte deres vakuum teknologi, fra oliesmurte vakuumpumper til tørtløbende klovakuum ved deres materialetransport.
Fordelene på det tidspunkt var lige så åbenlyse for ledelsen, som de er i dag.
MINK klovakuumpumper fungerer uden driftsvæsker og giver således fuldstændig tør komprimering af indblæsningsluften. De bevægelige dele inden i MINK vakuumpumper kommer ikke i kontakt med hinanden. Derfor er smøring af de nødvendige dele ikke nødvendig. Ingen friktion betyder heller ikke slid. For Markus Korth, der er ansvarlig for vedligeholdelse, betyder det, at han ikke behøver at udskifte reservedele eller bekymre sig om arbejde, der er forbundet med driftsvæsker som olie.

Da Aquatherm kører treholds skift syv dage om ugen, skal vakuumforsyningen fungere pålideligt næsten døgnet rundt. Derfor skifter et internt vedligeholdelsesteam årligt gearolie i vakuumpumperne som en forebyggende foranstaltning. I dag bruger Aquatherm i alt 29 MINK vakuumpumper til materialetransport. Alle vakuumpumper (fig. 2) er placeret i et maskinrum og er let tilgængelige. I løbet af de sidste 20 år er antallet af MINK klovakuumpumper vokset parallelt med Aquatherms succes og den dertil knyttede produktionsstigning.

Denne vakuumteknologi giver en yderligere fordel: klo vakuumteknologi har den højeste effektivitetsfaktor af alle mekaniske vakuumpumper. Ved at eliminere intern friktion og dermed behovet for driftsvæsker, er MINK klovakuumpumper ekstremt energieffektive. Den eneste ændring ved Aquatherms, siden de første MINK vakuumpumper blev leveret for 20 år siden, er, at IE1-motorerne er blevet byttet til dagens standardmotorer i energieffektivitetsklasse IE3.

PP-R leveres til Aquatherm som et råmateriale i pilleform og behandles derefter til dannelse af en masterbatch ved hjælp af tilsætningsstoffer, stabilisatorer og pigmenter i blandingsekstrudere. Den polyolefinbaserede termoplastiske PP-R er yderst velegnet til brug i drikkevand og opvarmningsinstallationer på grund af dens høje varme- og ekstraktionsstabilitet. Når det anvendes i drikkevandinstallationer, er dets absolutte korrosionsbestandighed af hygiejniske årsager af stor betydning. Rørledningssystemerne bruges også til industrielle anvendelser i tryk- og vakuumledninger. Ved ti af de 19 ekstrudere (fig. 3) afgasses den smeltede PP-R ved hjælp af MINK klovakuumpumpen.
Et filter fra Busch, der er direkte fastgjort til ekstruderen, forhindrer, at vanddamp, resterende monomerer og andre biprodukter og nedbrydningsprodukter som følge af kemiske reaktioner, temperaturbelastning og forskydningsspænding i det smeltede materiale trænger ind i vakuumpumpen, hvilket potentielt kan føre til opdeling.

I over 17 år har Aquatherm også brugt MINK klovakuumpumper til afgasning af smeltet materiale. De ti ekstrudere, der skal afgasses, er hver tilsluttet parallelt med to MINK klovakuumpumper i konstant drift. Begge disse vakuumpumper er også opsat i et separat maskinrum. Af sikkerhedsmæssige formål installeres et indløbsfilter direkte på vakuumpumpens gasindtag. Hvis der dog opstår revner inde i vakuumpumpen, som kan ske lejlighedsvis, er to vakuumpumper tilgængelige som reserve og kan omgående tændes. Forurenede eller krakkede vakuumpumper kan let demonteres, rengøres og samles igen af vedligeholdelsesteamet.
De er straks operationelle efter dette. Vedligeholdelseschef Markus Korth siger: “Vores vedligeholdelsespersonale er i stand til at afmontere MINK Klovakuumpumper på 20 minutter.” Vedligeholdelsesindsats og dermed vedligeholdelsesomkostninger er markant lavere end de tidligere anvendte væskeringsvakuumpumper. Disse bruger vand som driftsvæske, som skulle kontrolleres dagligt og genopfyldes om nødvendigt. Derudover krævede hele vandcirkulationssystemet regelmæssig rengøring. Korrekt bortskaffelse af driftsvandet tog også ekstra tid og medførte yderligere omkostninger. Efter ca. 20 års brug af MINK klovakuumteknologi er teamet hos Aquatherm meget tilfreds. Den høje grad af driftssikkerhed og pålidelighed såvel som den høje økonomiske effektivitet – takket være energieffektiv drift og lave vedligeholdelsesomkostninger – taler for sig selv.

Vil du høre mere om MINK og dens muligheder kan du kontakte Busch,
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.