Perfekt pakning af skinker

På Henning Basedahls visitkort er hans titel “Skinkekender” – selvom han er købmand og ejer af af Basedahl Schinkenmanufaktur (skinkefabrik) i Hollenstedt – en lille by mellem Hamborg og Bremen. Han er anden generation i familien, der producerer en meget speciel delikatesse: en usædvanlig mild, men alligevel smagfuld skinke fremhævet af en let røgfyldt smag.
Basedahl går aldrig på kompromi, hverken når det kommer til produktionen af sine skinker, eller pakningen af dem. For at sikre han har de bedste pakkede produkter, var han en af de første, der nogensinde installerede en ny R5 RD 0360 En lamelvakuumpumpe fra Busch Vacuum Solutions i sin vakuumpakker.

Som “Manu-” aspektet af det tyske navn Manufaktur antyder, bliver alt stadig håndlavet hos Basedahl. Virksomheden sælger sin skinker i sin egen lille butik direkte i Hollenstedt. I Hamborg området sælger Basedahl sine specialiteter til udvalgte detail- og delikatessebutikker, hvorefter de selv levere.
Kunderne inkluderer dog også butikker og delikatessebutikker i hele Tyskland. Basedahl har for eksempel leveret ”Käfer Feinkost” i München siden 1990.

Basedahl skinkens høje kvalitets standard, er også lig med streng kvalitetskontrol.
I princippet bruges kun skinker fra søer fra gårde i Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen eller Danmark, som nøje udvælges af 2 slagterier. Hver skinke inspiceres personligt af chefen (fig. 1). Udvælgelseskriterierne er strenge. Det kan undertiden ske, at en fjerdedel af levering af rå skinke returneres til slagteriet på grund af dets manglende opfyldelse af kvalitetskravene. Ifølge skinkespecialisterne fra Hollenstedt er opskriften enkel: Tag ingredienserne salt, røg, kærlighed og tid og bland dem med streng kvalitetskontrol og omhyggelig håndværk.

Pakningen finder sted tre dage om ugen i syv timer på hver dag. vakuumposer bruges til pakker fra 50 gram til otte kg (fig. 2). Kammervolumen er dimensioneret på en sådan måde, at fire otte-kg poser kan opbevares sammen.

Vakuumpumpen, der tidligere var installeret i pakkemaskinen, havde en pumpehastighed på 300 kubikmeter i timen og nåede et teoretisk ultimativt tryk på 0,5 millibar. Felix Engel, fabriksleder hos Basedahl samt teknisk ansvarlig, bemærkede, at denne vakuumpumpe ikke længere nåede det specificerede ultimative tryk med stigende driftstid og mistede meget olie.

Vakuumpumpen larmede en del, og dens varme luft måtte neutraliseres via klimaanlægget. Den blev derfor fjernet fra pakkemaskinen og placeret en etage over den. Dette løste i det mindste problemet med olie- og støjemissioner. Vakuumniveauet i emballeringskammeret blev imidlertid ikke forbedret, selv ved at forlænge pumpetidstiderne. Derfor forsøgte Mr. Engel at finde et alternativ i 2017.

Det fandt han i R5 RD 0360 En lamelvakuumpumpe fra Busch Vacuum Solutions (fig. 3), som på det tidspunkt var ny på markedet. Den nyudviklede vakuumpumpe blev først officielt præsenteret på IFFA messen året efter.
I august 2017 blev den første af disse vakuumpumper installeret hos Basedahl. Denne vakuumpumpe har en pumpehastighed på 300 kubikmeter i timen og med en 5,1 kilowatt motor. Den tidligere anvendte vakuumpumpe anvendte
en 5,5 kilowatt motor. Ved 0,1 millibar opnår den nye vakuumpumpe et lavere vakuum end den foregående vakuumpumpe.

Ved selv pakningen er et vakuumniveau på 5 til 7 millibar perfekt, men pumpehastigheden og det ultimative tryk (vakuum) af en vakuumpumpe er afhængige af hinanden. Jo lavere ultimativt tryk der opnås med en vakuumpumpe, jo højere er pumpehastigheden ved det tryk, hvor pakningen udføres, dvs. ved 5 til 7 millibar. Ved at reducere evakueringstiden, ved et lavere ultimativt tryk gøres pakkecyklussen hurtigere – et faktum, som Felix Engel var glad for at bemærke umiddelbart efter installationen af den nye vakuumpumpe, samtidig med støjen med reduceret. Den forrige vakuumpumpe havde et støjniveau på 76 dB (A), mens R5 RD 0360 A har et niveau på 70 dB (A).

Med den nye udvikling af R5 RD serien har Busch også udviklet et nyt olieseparationskoncept og optimeret filtreringsteknologien (fig. 4). Filtreringssystemet er tilpasset Buschs syntetiske olie VSL.

Denne polyalphaolefin baserede olie (PAO) er specielt designet til vakuumpumper med lameller, der bruges til vakuumpakning af fødevarer. Det er certificeret i henhold til NSF standard H1 og har en levetid fire gange længere end sammenlignelige mineralolier.

Felix Engel lader Busch stå for vedligeholdelse af vakuumpumpen. Dette gøres en gang om året som en forsigtighedsforanstaltning.Ellers stoler han på Busch kvalitet, fordi stilstand er fuldstændig uacceptabel – gourmeterne derude vil ikke vente med at få hånden på hans skinker.

Vil du høre mere om R5 RD og dens muligheder kan du kontakte Busch her,
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev her eller følge dem på LinkedIn.