
Foreningen 1spand.nu er ude med en ny kampagnen #DelDitRod, som går ud på, at borgere via billeder på sociale medier skal vise, hvor bøvlet den nuværende kildesortering er, og hvor meget rod den kaster af sig.
Formålet med kampagnen er at sætte fokus på den kompleksitet, mange oplever i dagligdagen – fra
alt for mange spande i små køkkener og rod i carporten til usorteret affald i naturen. Med kampagnen får danskerne for alvor lov at komme i tale. Og politikerne får lov til at se, hvad den nuværende affaldshåndtering skaber af udfordringer i de danske hjem, lyder det fra foreningen..
Derfor bør man skippe kildesorteringen og gå over til central sortering, og henviser til andre lande, der allerede har mere central sortering.
Om kildesortering skaber rod eller ej forholder man sig ikke til hos brancheforeningen Plastindustrien. I stedet går man i rette med hele idéen, der ligger bag 1.spand.nu. Og det handler ikke så meget om, hvorvidt en maskine kan sortere eller ej.
I stedet er stridens kerne, kvaliteten af den plast, man står med i sidste ende. For at hele den cirkulære idé skal give mening, skal der være virksomheder, som vil købe og anvende den plast, som har været igennem et sorteringsanlæg.
Her mener Plastindustrien, at erfaringerne fra de lande, hvor plasten bliver centralt frasorteret af maskiner, er tydelig. Plasten er svær at sælge videre, fordi kvaliteten ikke er høj nok.
– Når danskerne sorterer deres plastaffald, er de med til styrke genanvendelsen, så plasten kan bruges i nye kvalitetsprodukter. Hvis plastaffaldet derimod blandes sammen med restaffaldet, forringer det kvaliteten og begrænser mulighederne for genanvendelse, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk
Nye EU-regler stiller da også større krav til brugen af genanvendte materialer, særligt i fødevareemballager. Plast, der har været blandet med restaffald, må således ikke anvendes til nye fødevareemballager.
Plastindustrien tager derfor kraftigt afstand fra budskabet i den nye kampagne fra 1spand.nu og det bagvedliggende som argumenterer om at droppe kildesorteringen og gå tilbage til én samlet affaldsspand.
– Det giver ikke mening, at virksomhederne bruger ressourcer på at designe emballager og produkter, der kan genanvendes, hvis affaldet alligevel bliver blandet sammen og forurenet, siger Christina Busk.
Hun deler den grundlæggende tanke om, at affaldshåndtering skal være mere ensartet og effektiv. Men tanken om kun at have én spand er at gå den helt forkerte vej.
– Den skaber bare nye problemer og sender os baglæns. Hvis vi virkelig vil tage klima og ressourceforbrug alvorligt, skal vi stå fast på sorteringen, lave produkter, der kan genanvendes og investere i løsninger, der virker – ikke i smarte kampagner, der lyder godt på sociale medier, men som skader genanvendelsen i praksis, siger Christina Busk.
Kilde: Plastindustrien