
Transportsektoren kan godt begynde at bestille el-lastbiler. Det er i hvert fald ikke manglende ladestandere til den tunge transport, der vil være en hæmsko.
For allerede i løbet af næste år vil et landsdækkende ladenet stå klar, forudser Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark.
Det så ellers ud til at blive et sejt træk, da den første åbnede i marts i år, og i dag er der kun tre åbne ladestationer. Men det kommer til at gå stærk fra nu af, lidt i stil med det man så indenfor ladenettet til persontransporten, der også tog et gevaldigt håb det seneste års tid.
Således er der 11 nye ladestandere på vej.
– Vores medlemmer investerer milliarder i den grønne omstilling af den tunge transport. Vi har forpligtet os til en målsætning om 100 ladestationer i 2030. Når vi har mindst 14 ladestationer klar allerede næste år, så viser det, at vores medlemmer er villige til at investere forud for efterspørgslen, siger Jacob Stahl Otte.
I forbindelse med opbygning af det nye ladenetværk er det oplagt at kigge mod netværk til personbiler, og undgå de dårlige beslutninger, som har præget det markedet. Det handler bl.a. om konkurrencesituationen.
– Åben konkurrence på et sundt og fair lademarked med mange operatører er en forudsætning for at sikre de mest effektive og økonomisk fordelagtige løsninger – både for brugerne og for samfundet, siger han.
Her peger direktøren også på, at den eksisterende infrastruktur skal udnyttes bedst muligt, når den tunge transport bliver grønnere.
– Det giver mening at udnytte de eksisterende truck- og transportcentre i størst muligt omfang. Det er det mest optimale både samfundsøkonomisk og klimamæssigt, fordi der allerede er etableret rundkørsler og tilkørselsveje mv. og samtidig kan vi sikre, at chaufførerne har de faciliteter og den service, som de efterspørger. Ved at sikre mulighed for flere ladeoperatører kan der samtidig skabes lokal konkurrence, påpeger han.
EU har lanceret specifikke krav på afstanden mellem ladestationerne til den tunge trafik. Det kan betyde, at der skal opsættes opladere i områder, hvor efterspørgslen måske ikke kan retfærdiggøre omkostningerne. Her advarer Jacob Stahl Otte imod politisk detailplanlægning:
– Vi håber på gennemtænkte og fokuserede støttepuljer til den tunge transport. Her mener vi især støttepuljer, der er målrettet de yderområder, hvor efterspørgslen ikke er stor nok til, at markedet kan dække, understreger han.
Kilde: Drivkraft Danmark.