
Luftskibenes æra sluttede brat den 6. maj 1937, da Hindenburg gik op i flammerne. Bortset fra diverse reklameskibe, har de store Zeppelinere ikke været anvendt siden. Det vil amerikanske H2 Clipper ændre på.
Deres luftskibe skal ikke anvendes til persontransport som Hindenburg, men udelukkende til godstransport. Ideen er, at de er langt hurtigere end skibe, og billigere end fly og anvender brint til både at løfte skibe og i skibenes elmotorer, der får strøm fra brændselsceller.
H2 Clipper er en start-up, men som mener at have en god økonomisk business-case, da det på mange måder lander lige mellem skibet og flyet. Et luftskibs hastighed er op til ti gange hurtigere end et fragtskibs. Nyttelasten er 8-10 gange højere end et fragtflys.
Virksomheden har udregnet, at deres pris for at flytte et tons gods vil være mellem $0,177 til $0,247 per mile ( 1,6 km) i afstande mellem 1.000 til 6.000 miles – eller helt op til cirka 10.000 km. Det vil sige, at transportformen er langt billigere end fly og betragtelig hurtigere end skibe.
Og så har H2 Clipper yderligere et kort i ærmet. De kan lette og lande lodret, og kan komme helt tæt på godsets destinationssted – selvfølgelig forudsat, at der er plads til, at det kan lande.
Virksomheden støder dog på en ganske hård mur, der stammer tilbage fra netop Hindeburg. I bl.a. deres hjemland USA er brugen af brint i luftskibe forbudt, og mange er stadig nervøse over udsigten til at have brint i stor stil tilbage – både i luften og i eventuelle kommende brintbiler.
Det er H2 Clipper ganske klar over, men påpeger, at brintlagringsteknologi har gennemgået strenge tests i bilindustrien takket være brintbrændselscellekøretøjer, uden nogen registreret eksplosion til dato.
Virksomheden siger, at dette skyldes, at brints meget hurtige ekspansionshastighed betyder, at det typisk spredes for hurtigt til, at en eksplosion kan ske. Hvorvidt tilsynsmyndighederne vil blive overbevist, skal dog vise sig, for selv om det måske ikke kan eksplodere, er Hindenburg en af de katastrofer, som bare ikke vil gå i glemmebogen.
35 ud af de i alt 97 ombord, døde, da luftskibet, der var det største af sin slags, den 6. maj 1937 brændte op på 32 sekunder i New Jersey, USA.