• LinkedIn
  • MESSER | MØDER | KURSER
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

EmballageFOKUS

Fokus på emballage og plast

  • Automation
  • Branchenyt
  • Fødevareemballage
  • Logistik og lager
  • Materialer
  • Miljø
  • Mærkning
  • Plastproduktion

Aktuelt30. 11. 2021 | Allan Malmberg

Nye robotgribere henter inspiration fra insekternes verden

Aktuelt30. 11. 2021 By Allan Malmberg

Professor Poramate Manoonpong fra Det Tekniske Fakultet på det Syddanske Universitet: Foto: SDU

En ny robotgriber henter inspiration fra insekternes verden, og rykker ved opfattelsen af, hvordan en griber kan se ud

De nuværende gribere er udviklet af den tyske biolog Leif Kniese med inspireret af finnen på en fisk. SDU-forsker Poramate Manoonpong har i stedet kigget mod insekterne.

I den traditionelle Fin Ray-griber (fra Knise, red.) blev der brugt tværgående bjælker på 90 grader inde i den trekantede konstruktion, hvilket gør, at man ved at tilføre energi og presse sammen får griberen til at bøje “ind” om objektet. Alle har troet, at det var den mest optimale form, så det er første gang, at nogen har set på andre metoder. Vi kunne se, at vinklen hos insekter er anderledes, siger Poramate Manoonpong, der har thailandske rødder, men har boet og arbejdet i syv år i Danmark.

Ved at ændre vinklen på de tværgående bjælker i den trekantede griberform til eksempelvis 10 eller 30 grader kan man opnå en større effekt, da griberen bøjer endnu mere sammen om objektet. Vel at mærke samtidigt med at man anvender langt mindre kraft.

Det betyder, at du sparer op mod 20 procent af energien, men det betyder også, at du kan tage mere nænsomt fat og bl.a. kan bruge griberen til at håndtere madvarer som æg eller kage og andre meget bløde og skrøbelige genstande. Det kan få betydning for den måde, hele branchen laver gribere, siger Poramate Manoonpong.

SDU-professoren står i spidsen for forskningsprojektet på tværs af fem lande, hvor forskerne bogstaveligt talt har ændret vinklen på griberen gennem forskning, hvor de bl.a. har sammenlignet både forskellige vinkler og brug af energi. Et resultat som nu har sikret Poramate Manoonpong og de øvrige forskere international anerkendelse, efter at resultatet er publiceret i det anerkendte tidsskrift Advanced Intelligent Systems.

Kilde: Syddansk Universitet

Skrevet i: Aktuelt

Seneste nyt fra redaktionen

Plastindustrien advarer: Vær forsigtig med køb på udenlandske webshops i juletiden

MaterialerMiljøTop05. 12. 2025

Julen nærmer sig, og med den kommer den årlige bølge af online-indkøb. Men Plastindustrien i Danmark gør nu opmærksom på, at billige varer fra udenlandske webshops som Temu og Shein kan skjule alvorlige risici. Mange af disse produkter er nemlig ikke underlagt EU’s strenge regler for kemi og

Iværksætter med en god idé – men uden CVR-nummer?

AktueltBranchenyt01. 12. 2025

Hvordan bliver en god idé til noget man tjener penge på? For langt de fleste er der to mulige svar på detspørgsmål: ”Start en virksomhed” eller ”Sælg idéen”. Ikke mange ved, at der findes en slags mellemting mellem de to muligheder. Det er jo ikke alle, som ønsker at starte en virksomhed med

Test med specialfilter til opsamling af mikroplast fra bildæk viser gode resultater

MiljøTop01. 12. 2025

Bildæk afgiver mikroplast, når de ruller over asfalten. Nu har en test af et filter udviklet af den danske start-up BAIONYX i samarbejde med Tekniske Universitet (TU) i Berlin med støtte fra Audi Environmental Foundation vist, at det er muligt at opsamle en stor del af disse partikler i

Klimavenlig e-handel vokser op til Black Friday – især de unge ser det som vigtigt

MiljøTop24. 11. 2025

Når danskerne handler på nettet i denne tid op til Black Friday den 28. november, bliver klimavenlige alternativer stadig vigtigere. 4 ud af 10 danskere, mener, at det er vigtigt, at den webshop, de handler hos, tager ansvar for bæredygtighed, sammenlignet med en tredjedel i samme periode sidste år.

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

AktueltMaterialerMiljø20. 11. 2025

Coop tager endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton plast svarer til en

Ny PFAS-rapport peger på tre veje til at udfase evighedskemikalierne

AktueltMaterialerMiljø17. 11. 2025

Strammere PFAS-regulering stiller nye krav til danske virksomheder. En national vidensplatform, målrettet støtte til SMV’er og øget gennemsigtighed i værdikæderne kan hjælpe industrien med at udfase evighedskemikalierne. PFAS har i årtier været industriens mirakelmiddel. Kemikalierne gør

Norden ligger i den tunge ende vedrørende forbrug og genanvendelse af plast

AktueltMaterialerMiljø11. 11. 2025

De nordiske lande – Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island – har mange steder i verden ry for at være grønne foregangslande. Men når det kommer til forbruget og genanvendelsen af plastik er det meget langt fra at være sandt. Det viser et nyt studie, som forskere fra Syddansk Universitet og

Fly-koncept skabt af kompositmateriale skal transportere gods langt mere klimavenligt

AktueltLogistik og lagerMiljø03. 11. 2025

Michelins afdeling for ”inflatable solutions” og den franske luftfartsvirksomhed, Voliris, vil intensivere deres hidtidige samarbejde om fremtidens elektriske godsfly. Et nyt, hybrid flykoncept, der kombinerer egenskaber fra luftskibe og fly med det formål at fremme bæredygtig

Smukfest blev en en ren genbrugsfest – næsten alle genanvendelige krus kom retur

AktueltMaterialerMiljø27. 10. 2025

Ét år efter introduktionen af Danmarks første genanvendelige festivalkrus har Smukfest, Royal Unibrew og Faerch bevist, at cirkularitet ikke bare er en ambition – det er noget, der virker i praksis. På Smukfest 2025 nåede returprocenten for de genanvendelige krus hele 97 procent – et resultat,

Danskerne er alt for ivrige ved skraldespande – vi er blandt de værste til at smide mad ud

AktueltMiljø21. 10. 2025

Vi smider som nation alt for meget mad ud, viser nye tal fra Eurostat. Ligesom vi er blandt de værste til at producere affald, ryger der også mere end dobbelt så meget mad i skraldespanden i forhold det europæiske gennemsnit. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Plastindustrien advarer: Vær forsigtig med køb på udenlandske webshops i juletiden

    05.12.2025

  • Iværksætter med en god idé – men uden CVR-nummer?

    01.12.2025

  • Test med specialfilter til opsamling af mikroplast fra bildæk viser gode resultater

    01.12.2025

  • Klimavenlig e-handel vokser op til Black Friday – især de unge ser det som vigtigt

    24.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    20.11.2025

  • Ny PFAS-rapport peger på tre veje til at udfase evighedskemikalierne

    17.11.2025

  • Norden ligger i den tunge ende vedrørende forbrug og genanvendelse af plast

    11.11.2025

  • Fly-koncept skabt af kompositmateriale skal transportere gods langt mere klimavenligt

    03.11.2025

  • Smukfest blev en en ren genbrugsfest – næsten alle genanvendelige krus kom retur

    27.10.2025

  • Danskerne er alt for ivrige ved skraldespande – vi er blandt de værste til at smide mad ud

    21.10.2025

  • Kontrol slår fast – forbuddet fra 2020 mod PFAS virker efter hensigten

    15.10.2025

  • Kollektive ordninger sammen om ny portal til lettere at søge om erhvervskompensationer

    14.10.2025

  • Priserne for emballageaffald får en tur nedad – og samtidig udrulles beregningsværktøj til alle

    07.10.2025

  • Forsker ser sortering og genanvendelse af plast som en overgangsordning

    06.10.2025

  • Ny fase i EU’s regler mod mikroplast: Nu skal produkter mærkes

    30.09.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Sealed Air: Powering Foodservice with CRYOVAC® & Liquibox®
  • Say goodbye to messy condiment stations! The CRYOVAC® FlexPrep™ dispenser delivers precision, freshness, and sustainability in every squeeze.
  • REVOLUTIONIZE YOUR BEVERAGE DISPENSING
  • AutoWrap Lite Makes Your Cheese Packaging Smarter
  • Optimeret lastsikring med Cordstrap
Se alle ›

Læs trykte magasiner online:

InPak
Plast Panorama

Annoncering i trykte magasiner:

Plast Panorama

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik