Et nyt bionedbrydeligt emballagemateriale har set dagens lys. Det består af knust æggeskal og bioplast og har en række egenskaber, som forskerne bag ikke mener, at de nuværende materialer ikke har. Det handler bl.a. om belastnings- og rivstyrke.
Ved at knuse æggeskaller helt ned til nanostørrelse og sammenblande det med de i forvejen velkendte bioplastvarianter, bl.a. det velkendte PLA (polylactic acid), fik Vijaya Rangari og hans forskerkolleger fra Tuskegee University, Alabama i USA, et helt nyt materiale, der kan erstatte andre klassiske fødevareemballager, men samtidig opnå den eftertragtede bionedbrydelighed – uden at sætte kvaliteten over styr.
– Disse nanostore æggeskalspartikler, som grundlæggende består af den naturlige og nedbrydelige kemiske forbindelse calciumcarbonat, giver styrke til materialet og gør det mere fleksibelt end andre bioplastprodukter på markedet. Vi mener, at disse egenskaber sammen med den biologiske nedbrydelighed i jorden kan gøre det meget attraktivt som et alternativt emballeringsmateriale, siger Vijaya Rangari på Tuskegee University.
Kilde: Jerry Pettersson/JP Press Agency/Nordisk Bioplastförening