Bisphenol A, eller blot BPA, er langt farligere end tidligere antaget, og derfor er dagens grænseværdier i bl.a. EU alt for høje. Det er forskere fra University of Missouri i USA, som er kommet til det resultat.
– Vores resultater tyder på, at selv de aktuelt tilladte niveauer af BPA kan påvirke cellernes følsomhed for insulin og dermed i sidste ende øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes og andre stofskiftesygdomme, skriver Missouri-forskere i en rapport.
Grænseværdien fik ellers et ordentlig gok i 2015, da EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, ændrede grænseværdien fra 50 til blot 4 µg/kg kropsvægt per dag. Undersøgelsen viste, at en voksen i værste fald vil kunne indtage op imod 1,5 µg/kg kropsvægt per dag. Dermed skulle de være på den sikre side, men det kan vise sig langt fra at være tilfældet.
Her i landet, og en række andre lande, skal produkter til spædbørn være BPA-frie.